Siirry suoraan sisältöön

Lemi terveen kirjoissa

Yleisradio julkaisi alkuviikosta jutun eläkeläisten osuudesta kuntien väestössä. Jutussa haastateltu kaupunkimaantieteen professori katsoi, että ikääntynyt väestö on kunnan taloudellinen turma.

Ylen julkaiseman tilaston valossa Lemillä ei pitäisi olla mitään hätää. Täällä 65 vuotta täyttäneitä on 21,8 prosenttia kuntalaisista. Lukema on pienemmästä päästä Suomen noin 400 kunnan joukossa – vain 111 kunnassa osuus on pienempi.

Etelä-Karjalan kunnista vain Lappeenranta (20,7) ja Taipalsaari (20,3) sijoittuvat Lemiä ”paremmin”. Naapuri Savitaipale on 33,7 prosentillaan koko Suomen 8. eläköitynein kunta. Muiden maakunnan kuntien lukemat ovat Parikkala 32,7, Rautjärvi 31,8, Luumäki 28,6, Ruokolahti 28,2 ja Imatra 25,9.

Heikoin tilanne on päijäthämäläisessä Luhangassa (40,1) ja paras Limingassa (8,4) Oulun kupeessa.

Sinällään eläkeläisten määrästä ei suoraan voi laskea kuntatalouden tilaa tai edes verotulojen määrää. Hyvää eläkettä nauttiva  ja terve eläkeläinen lienee parempi verotettava kuin työtön työikäinen tai kotona lapsiaan hoitava tai työssäkin käyvä suurperheen vanhempi.

Hyvillään voidaan Lemillä kuitenkin olla, kun väestö on nuorta eikä pelkästään nuorekasta.

Ylen juttu ja Tilastokeskuksen lukemat löytyvät täältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *