Siirry suoraan sisältöön

Palokunta muisti opettajan hengen pelastanutta Anttia

Lemin palokuntanuorten kevätkausi päättyi tavallista juhlavammin. Palokunnan naisosasto palkitsi osastoon kuuluvan Antti Papinniemen, 15, ihmisen hengen pelastamisesta.

Antti Papinniemi sai palkinnoksi palokuntavyön Anneli Latulta. Nuoriso-osastolaiset Elmo, Daniel, Teemu, Akseli, Elias, Jutta ja Sini olivat todistamassa.

Antti Papinniemi sai palkinnoksi palokuntavyön Anneli Latulta. Nuoriso-osastolaiset Elmo, Daniel, Teemu, Akseli, Elias, Jutta ja Sini olivat todistamassa.

Viisi vuotta palokuntanuorissa Lappeenrannan Tirilässä ja Lemillä toiminut ja juuri edellisenä päivänä koulussa kahdeksasluokkalaisten No hätä -opetusta saanut Antti tiesi miten toimia, kun koulukeskuksen opettaja tuupertui Kuolimon jäälle Savitaipaleen luistelutapahtumassa helmikuun lopussa.

Hän oli ensimmäisenä paikalla aloittamassa elvytyksen, mitä sitten jatkoi Savitaipaleen ensivasteyksikkö. Antti ei itse haluakaan ottaa asiasta sen suurempaa kunniaa. Hän kuitenkin suostui asiassa palkittavaksi, kun sai samalla tuoda esille palokuntatoimintaa harrastuksena.

Palokuntanaiset antoivat Antille kiitokseksi nahkaisen palokuntavyön.

– 26 vuoden aikana, jonka olen palokuntanaisissa toiminut, tämä on toinen tällainen palkitseminen. Edellisellä kerralla palkittiin aikuinen ihminen, Anneli Lattu korosti tilanteen poikkeuksellisuutta.

Antti Papinniemen ajatuksia enemmän Etelä-Saimaan haastattelussa.

Kymmenvuotiaana

pääsee mukaan

Antti aloitti palokuntatoiminnan Lappeenrannassa Tirilän VPK:ssa kymmenvuotiaana. Saman ikäisenä ovat aloittaneet useimmat Lemin nuoriso-osastoon kuuluvat – nuorempana kun ei vielä pääse.

Kevätkauden 17. harjoitukseen otti osaa Antti mukaan lukien kuusi poikaa ja kaksi tyttöä. Syksyllä toiminnan alkaessa harjoituksiin on ottanut osaa alun toistakymmentä nuorta. Kun monella tiistai-iltoja valtaavat muutkin harrastukset, osalta palokunta on jäänyt.

Paloasemalla ja paloautossa on harjoiteltu palo- ja pelastustaitoja monipuolisesti. Antti Papinniemikin on vetänyt harjoituksia nuorimmilleen.

Harjoitukset ovat nyt ohitse tältä keväältä, mutta keskikesällä osa porukasta ottaa osaa Kaakkois-Suomen palokuntaleiriin Taipalsaarella.

– Syksyllä harjoitukset taas alkavat. Kaikki kymmenen vuotta täyttäneet ovat tervetulleita mukaan harrastukseen, josta on paljon hyötyä ja joka ei maksa mitään, Juha Junnonen ja Anneli Lattu sanovat.

Juha Junnoselle tämä kevät on merkkipaalu. Ikää tulee sen verran, että häntä ei enää kelpuuteta mukaan sammutusosastoon.

– Minulle sanottiin, että muonitus- ja nuoriso-osastossa saan olla mukana ja palokunnan autoa ajaa, hän kertoo.

Harrasteosaston perustaminen on yksi mahdollisuus, Junnonen pohtii.

Muonittajilla

iso alue

Naisosaston muonitustoiminnassa on työmaata siinäkin. Lemin naisosasto on yksi neljästä, joilla on hälytysmuonitussopimus hälytysalueella. Kolme muuta ovat Lappeenrannan VPK, Tirilän VPK ja Lauritsalan VPK.

– Ajoimme juuri alueemme ympäri: Lemiltä Lappeenrannan reunan kautta Luumäelle, sieltä Miehikkälään ja Kouvolan  rajalle, edelleen Savitaipaleen ja Suomenniemen rajoille ja sieltä Taipalsaaren kautta pois. Matkaa tuli yli 200 kilometriä, Anneli Lattu kertoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *