Siirry suoraan sisältöön

Liedejä Sibeliuksen kunniaksi

Lemin musiikkijuhlilla päästään lauantaina 1. elokuuta herkistymään liedien parissa. Tenori Jussi Myllyksen ja pianisti Manuel Langen esitys liitto on laulun juhlaa puhtaimmillaan.

Jussi Myllys iloitsee mahdollisuudesta esittää liedejä Lemin kirkossa.

Jussi Myllys iloitsee mahdollisuudesta esittää liedejä Lemin kirkossa.

Kymmenvuotisen kansainvälisen uransa aikana Jussi Myllys on ehtinyt kiertää suuren joukon eurooppalaisia ooppera- ja konserttilavoja. Berliiniläissyntyinen Manuel Lange on liedin professori ja palkittu liedpianisti.

Myllyksen ja Langen pitkälle  yhteiselle tielle on mahtunut liedin klassikoita, kuten Schubertin Die Schöne Müllerin ja
Schumannin Dichterliebe. Lemillä saadaan kuulla Sibeliuksen, Kasken, Straussin ja Beethovenin tuotantoa.

Jussi Myllys kertoo tulevansa erittäin mielellään Lemille:

– Lied ei ole Suomessa kovin tunnettu musiikinlaji, joten on hienoa päästä Suomeen ja Lemille sitä esittämään. Olemme tehneet Manuel Langen kanssa yhteistyötä jo kymmenen vuotta, ja lied on meillä molemmilla erittäin lähellä sydäntä, hän sanoo.

Myllys kuvailee liediä kaikkein intiimeimmäksi laulumusiikin muodoksi. Sen ydin on tekstin ja melodian välisessä yhteydessä, ja
samalla siinä pyritään tulemaan lähelle myös yleisöä.

Manuel Kange. Kuva: Astrid Ackerman

 Manuel Lange. Kuva: Astrid Ackerman

Lemin konsertissa teemana ovat kaipaus ja rakkaus – rakkaus, joka ei syystä tai toisesta saa kokea täyttymystään. Kaipaus on esillä konsertin nimessä Olis vierellä hän. Nimikappale on varmaankin Heino Kasken tunnetuin.

Yhdistävänä tekijänä konsertin säveltäjillä on yhteys Sibeliukseen, jonka syntymän 150-vuotisjuhlavuotta vietämme parhaillaan.
Sibeliukselta itseltään ohjelmaan valikoituivat hänen viimeisimmät yksinlaulunsa, jotka hän sävelsi juuri ennen kansalaissotaa. Tekstit ovat Runebergin. Vaikka Sibelius eli vielä 40 vuotta tuon jälkeenkin, ei hän säveltänyt enää yhtään liediä.

Kaipuun tunnelmasta pääsee osalliseksi Lemin kirkossa lauantaina 1. elokuuta kello 19.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *