Siirry suoraan sisältöön

Lemin lapsille kastepuu kirkkoon

Lemin kirkossa otetaan mikkelinpäivän 4.10.2015 perhejumalanpalveluksen yhteydessä käyttöön kastepuu. Kastepuu tekee näkyväksi Jeesuksen sanat ”Minä olen viinipuu, te olette oksat.” (Joh. 15:5), kirkkoherra Lea Karhinen sanoo.


Kasteessa lapsi liitetään oman kotiseurakunnan jäseneksi. Kasteen yhteydessä lapsesta tulee myös Jumalan suuren perheen jäsen ja Jeesuksen opetuslapsiseurakunnan jäsen. kastepuu on aivan erityisesti havainnollistamassa lapsen liittämistä Jeesuksen opetuslapsiseurakuntaan .
– Jokaisen kastetun lapsen puolesta rukoillaan jumalanpalveluksen esirukouksessa. Samassa jumalanpalveluksessa, jossa lapsen puolesta rukoillaan, lapsi saa kastepuuhun oman enkelinsä, kirkkoherra selvittää.

Mikkelinpäivänä kastepuu otetaan käyttöön laittamalla siihen yksi nimetön enkeli, mutta jatkossa jokainen enkeli on varustettu kastetun lapsen nimellä.
Kastepuu voidaan toteuttaa monella tavalla. Se voi esim. olla maljakko, johon laitettuihin oksiin enkelit ripustetaan. Lemin seurakunnan kastepuu ja sen toteutus on syntynyt työntekijöiden yhteisen pohdinnan ja suunnittelun tuloksena.
Lemillä käyttöön otettava kastepuu on sahattu vanerista Laptuotteella Lappeenrannassa, ja sen on maalannut lemiläinen Kaisa Vainikka. Lasiset enkelit puuhun lahjoittaa lemiläinen Raili Muhli. Jokainen sulatuslasitekniikalla tehty enkeli on oma yksilöllinen kappaleensa, jokaisessa enkelissä näkyy tekijän kädenjälki.

– Mutta yksilöllisiähän olemme me ihmisetkin, kahta samanlaista ei ole! Meissäkin näkyy Taivaallisen Isämme ja Luojamme kädenjälki, Lea Karhinen toteaa.
Kastepuuta kootaan mikkelinpäivästä mikkelinpäivään. Ensi syksyn mikkelinpäivän perhejumalanpalvelukseen kutsutaan kaikki tuona ajanjaksona kastetut lapset vanhempineen, ja jokainen saa lahjaksi ikioman enkelinsä. Tyhjän kastepuun oksille aletaan sitten ripustaa uusia enkeleitä sitä mukaa kuin seurakunnassamme lapsia kastetaan.

Mikkelinpäivä on enkelien ja lasten sunnuntai. Tämän vuoksi mikkelinpäivä on esimerkiksi vuodenvaihdetta sopivampi ajankohta kastepuun ”tyhjentämiseen”, Karhinen sanoo.

1 kommentti artikkeliin “Lemin lapsille kastepuu kirkkoon”

  1. Erkki Lintunen

    Todella hyvä tapa tuoda esille kasteen suuri merkitys. Haluaisin lisätä tähän seuraavaa erityisesti kummeille sopivaa: Jokaisella seurakunnan jäsenella on kolme tärkeää päivää vuodessa: syntymäpäivä, nimipäivä ja kastepäivä. Siis kolme kertaa kortti, puhelinsoitto, tekstiviesti, kahvipöytä, esirukous…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *