Siirry suoraan sisältöön

Leirikeskuskaavat nähtävillä

Lemin kunnassa on nähtävillä kaksikin leirikeskuskaavaa; Syntymäniemen kaava on jo ehdotusvaiheessa, Kuhasensaaren kaavan uudistuksesta on esillä luonnos.

Kaava-asiakirjat löytyvät Lemin kunnan verkkosivuilta otsakkeen asuminen alta.

Kaava-asiakirjat löytyvät Lemin kunnan verkkosivuilta otsakkeen asuminen alta.

Syntymäniemessä on kaavoitettu Lemin seurakunnan käytöstä poistuneen leirikeskuksen alue. Leirikeskuksen päärakennus ja muut rakennukset ovat päässeet niin huonoon kuntoon, että alue voidaan kaavoittaa kokonaan uudelleen.

Kaavoitustyön yhteydessä on selvitetty alueen luontoarvoja ja kulttuurihistoriallisia arvoja. Luontoselvityksessä ei löytynyt mitään uhanalaista elementtiä, joka estäisi kaavoituksen. Kalliojyrkänteiden maisema-arvo tunnustetaan, eikä niitä haluta peittää rakennuksin.

Kulttuuri- ja rakennushistoriaa alueella ovat sota-aikaisen parakkikylän rauniot ja myös itse leirikeskus. Sen päärakennuksen suunnitteli arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskä vuosina 1965-1966. Kesäkoti rakennettiin puretun parakin kivijalalle. Leiviskän suunnittelema rakennus ja sen intiimi piha amfiteatterimaisine ulkoalueineen oli merkittävä luomus, mutta se on sittemmin täysin tuhottu erilaisin muutoksin, todetaan Suomen Rakennustaiteen museon julkaisussa.

Kaavaehdotuksessa päärakennuksen ja aittojen alue on merkitty matkailukeskuksen korttelialueeksi, johon voidaan rakentaa 300 neliön päärakennus ja enintään kaksi 120-neliöistä lomarakennusta. Ne voidaan tehdä uudisrakennuksina tai nykyisiä korjaten.

Lisäksi Syntymäniemen alueelle on osoitettu viisi erillistä lomarakennuspaikkaa, joiden rakennusoikeus vaihtelee sadasta kahteen sataan kerrosneliöön.

Loma-asunnot eivät ole rannassa. Ranta-alue on yhteistä virkistysaluetta, johon osoitettu myös venevalkaman paikka.

Syntymäniemen kaava-asiakirjat löytyvät kunnan verkkosivuilta.

Kuhasensaareen noin

2 000 kerrosneliötä

Kuhasensaaren kaava-alue on pitkulainen itä-länsi-suunntainen alue Uiminkapian ja Kilkinlahden välissä. Kilkinlahden puolella Kuhasensaarentietä sijaitsee entinen Vantaan kaupungin kesäsiirtola, jonka alueen jalostamiseksi kaavaa tehdään. Nykyisin alueen omistaa Kuhasensaari Club -osakeyhtiö.

Uiminkapian puolelle on osoitettu kolme loma-asuntokorttelia, toiselle puolelle viisi. Seitsemällä pienemmällä korttelilla on rakennusoikeutta 75-100 kerrosneliötä. Kilkinlahden puolella on lisäksi kortteli, johon voi sijoittaa 700 kerrosneliön rivitalon ja viisi 20 neliön mökkiä.

Oma korttelinsa Kilkinlahden puolella on kesäsiirtolan paikalla, jossa nykyisiä rakennuksia saa korjata tai rakentaa tilalle uudet. Rakennusoikeutta on 500 neliötä päärakennukselle ja 100 neliötä talousrakennuksille.

Kuhasensaaren kaavaluonnos on myös nähtävillä kunnan verkkosivuilla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *