Siirry suoraan sisältöön

Kunnanhallitus haluaa säilyttää veroprosentin 21:ssä

Lemin kunnanhallitus ei maanantaisessa kokouksessaan suostunut kunnanjohtajan esitykseen veroprosentin nostamiseksi 21,5:en. Hallitus esittää valtuustolle, että ensi vuonnakin jatketaan nykyisellä 21 prosentin verotuksella.

Alustava talousarvio oli rakennettu 21,5:n pohjalle. Kuinka paljon alustavasta budjetista joudutaan karsimaan, jos 21 prosentilla jatketaan, kunnanjohtaja Jussi Stoor?

– Noin 200.000 euroa, jotta päästäisiin suunniteltuun ylijäämäiseen tulokseen ja katettaisiin kertyneet alijäämäti. Jos kertyneitä alijäämiä ei kateta ensi vuonna lainkaan ja pyritään nollatulokseen, niin suuruusluokka on 100.000 euroa.

Mistä se otetaan?

– Tuota 200.000 euroa ei varmaan saada enää mistään säästettyä, sillä talousarvion karsimiseksi on tehty aika paljon töitä jo nyt. Eksoten maksuosuuden kasvu on selkeästi merkittävin menojen kasvua aiheuttava tekijä, joten tutkimme, voidaanko sieltä mahdollisesti saada säästöä ensi vuoden osalta. Ostopalveluiden jälkeen katse kääntyy henkilöstömenoihin. Henkilöstön osalta tutkitaan ensisijaisesti, voidaanko jotain suunniteltuja tehtäviä jättää täyttämättä.

Kuinka paljon prosenttia joudutaan korottamaan vuonna 2017, kun Kuukanniemen koulun rakentaminen (viimeistään) alkaa?

– Koulun rakentaminen alkaa vuonna 2016, mutta on hyvin todennäköistä että oppilaat pääsevät valmiiseen kouluun vasta vuoden 2017 aikana. Koulu on tarkoitus rahoittaa leasing-rahoituksella, jolloin pääsemme kevyemmin kustannuksin alkuun. Leasingin hinta vaihtelee sen mukaan, mitkä ovat korko, lyhennysaika ja jäännösarvo, mutta karkealla tasolla rakentamisen kustannus olisi noin 100.000 euroa vuodessa. Kunnallisveroprosentiksi muutettuna se on 0,25 prosenttiyksikköä. Ja tässä ei siis ole huomioitu vielä käyttökustannuksia.

– Sitten on vielä huomioitava, että jos ensi vuoden veroprosentti säilyy nykyisellään, niin kunnalle jää edelleen kattamatonta alijäämää vuodelle 2017. Se tuo siis lisää painetta talousarvioon ja verojen nostoon.

Kunnanhallitus päätti, että kunta ostaa rakennusliike Evälahdelta kirkonkylän kerrostalosta kaksi asuntoa noin 180.000 eurolla. Milloin kunta tekee kaupat? Mihin käyttöön asunnot tulevat?

– Ensimmäisestä asunnosta varmaankin nyt marraskuussa ja toisesta alkuvuonna 2016. Kunnalla ei ole tarvetta asunnoille, joten ne laitetaan joko edelleen myyntiin tai vuokralle.

Kerrostaloasunnoista tehtiin rakennusliikkeen kanssa sopimus jo sen tonttia Tapuliaukion laitaan kaavoitettaessa.

Kerrostaloasunnoista tehtiin rakennusliikkeen kanssa sopimus jo sen tonttia Tapuliaukion laitaan kaavoitettaessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *