Siirry suoraan sisältöön

Tunnetta ja tulkintaa Tapiolan näyttämöllä

Ensi-iltayleisö nautti näkemästään. Konttoripäällikkö Jakob Ryhtilän elämän murros ja tuhannet tunnetilat veivät katsojan mukanaan.

Markku Peutere tekee vahvan roolin konttoripäällikkö Ryhtilänä. Taustalla Aira Grén kassanhoitajana.

Markku Peutere tekee vahvan roolin konttoripäällikkö Ryhtilänä. Taustalla Aira Grén kassanhoitajana.

Lemiläinen yleisö tietää kyllä jo vanhastaan, että hyvää on luvassa, kun näytelmän pääosassa on Markku Peutere. Nuorisoseuran luottonäyttelijän rooli on tällä kertaa suurin sitten Kätkäläisen. Kun kahden tunnin aikana esitettävänä on yli 300 tunnetta ja tulkintaa vaativaa repliikkiä, olisi ammattinäyttelijäkin kovilla. Mutta ei ongelmaa – konttoripäällikkö Ryhtilä on verta ja lihaa ja voittaa katsojat puolelleen kovuudellaan ja herkkyydellään, vaativuudellaan ja reppanuudellaan.

Eikä tässä läheskään kaikki: näyttämöllä nähdään myös tauon jälkeen Sirkka Liljander rouva Ryhtilänä. Tapiolan näyttämön Tauno ja Ansa mittelevät voimiaan yllyttäen toisiaan vihassa ja rakkaudessa. Katalysaattoreina toimivat Pastori Jussilaisesta täydellisen muodonmuutoksen kokenut Arto Heimonen huilisti Resku Aapolana ja Maija Hyväri miestennielijä Vandana. Heimosen ja Hyvärin luomat karrikatyyrit ovat terävät ja hulvattoman hauskat.

Resku Aapala (Arto Heimonen) saa rouva Ryhtilän (Sirkka Liljander) pään pyörälle.

Resku Aapala (Arto Heimonen) saa rouva Ryhtilän (Sirkka Liljander) pään pyörälle.

Naisia naurattaa myös Kai Grén johtajana, mutta parhaimmillaan hän on miesten kesken: ottamassa oppia Ryhtilältä tai juonimassa itseään kiipelistä varatuomari Heiton (Jari Kapiainen) kanssa. Vahtimestari Timolla (Jussi Sinkko) ei ole onnea veikkauksessa eikä rakkaudessa, ellei neiti Repola (Anu Pesari) viimein häntä noteeraa. Mutta elämän kanssa Timo on sinut, kuten myös Sinkko roolinsa.

Minna Pasi kunnostautuu henkilöohjauksen ohella joukkojen ohjaajana: 1960-luvun iskelmäsävelin Miljoonavaillinki on myös musiikkinäytelmä, jossa koko näyttelijäkaarti on komeasti mukana. Joukkojaan Pasi liikuttelee myös elävinä taustoina sanomaa korostamaan. Elokuvallista ilmettä tulee pysäytyskuvista, joilla siirrytään kohtauksesta toiseen.

Nuorisoseura on ollut huolissaan heikosta lippujen ennakkovaraustilanteesta. Epäillään, että näytökset eivät jatku kuukautta pitempään. Luultavasti pelko on turha – väki löytää Tapiolaan, kun sana alkaa kiiriä. Mutta varmuuden vuoksi: menkää katsomaan näytelmä heti, kun pääsette. Jos ei ole aikaa katsoa koko kaksituntista esitystä, katsokaa edes ensimmäinen näytös: siinäkin on onnellinen loppu.

Kaija Lankia

Miljoonavaillinkin esitysajat selviävät tästä.

Juttua päivitetty 7.11. korjaamalla Markku Peutereen repliikkien määrä sataa pienemmäksi. On yli 300:ssakin ihan riittävästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *