Siirry suoraan sisältöön

Tanelinkakkua maistamassa

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Olkkolan Hoviin Savitaipaleelle kokoontui viikolla varsin runsas joukko  maistamaan ensimmäistä Tanelinkakkua. Paikalla oli suuri joukko entisiä Taneleita ja Charlotoita, ja muuta juhlakansaa.

Kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi sai kunnian ottaa kakusta ensimmäisen palan.

Kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi sai kunnian ottaa kakusta ensimmäisen palan.

Ajatus Tanelinkakusta oli oikeastaan syntynyt jo vuosi sitten  kun Lindqvistien pihassa syötiin Charlotta-kakkua. Tottahan Tanelillekin oma pitää olla!
Kokeiluja oli tehty, tarvikkeita oli katsottu sillä silmällä, että läheltä löytyy niin mansikat, hunajat kuin mustaviinimarjatkin. Toisaalta kakku on sitten helppo tuunata muuallakin omista tarpeista, kun se maailmalla tutuksi tulee.

Juhlakakkua koristi Savitaipaleen vaakuna.

Juhlakakkua koristi Savitaipaleen vaakuna.

Pertti Jurvanen kertoi ansiokkaasti  Tanelin ja Charlotan historiasta, Olkkolan Hovista, ja Daniel Europaeuksesta, vaatimattomasta miehestä, joka ei käynyt tappelemaan kunniastaan, vaikka suuri osa menikin sitten Lönrotin nimiin. Taneli oli erikoinen mies, höpötteli itsekseen kulkiessaan, silmät maassa ja potki kiviä ja oksia edestään.

Kerrospukeutumisenkin oli Taneli keksinyt  – ilmojen viiletessä päällimmäisen takin helman alta saattoi paljastua pari muutakin. Ja taskuissa oli melko varmasti  mielenkiintoisia tavaroita. Taneli tutki mielellään pääkalloja, ja luulenpa, että myös eläinten kallot tielle osuessaan saattoivat saada huomiota osakseen.
Kaikesta tieteellisestä työstään huolimatta Daniel kuoli köyhänä ja unohdettuna. Ei toki aivan. Omassa puheessaan kakun leikkaamiseen valmistautuessaan kunnanjohtaja Tapio Mustajärvi mainitsi, että Taneli on jättänyt kieleemme muutamia yhä käytössä olevia uudissanoja,kuten eduskunta, toimeentulo ja tasa-arvo.
Kakku maistui mainiolta , tässäpä vielä ohje:

Pohja: 200 gr kaurakeksejä
                    75 gr voita

Täyte: 250 gr mansikkarahkaa
                      4 dl vispikermaa
                      4 tl vaniljasokeria
                     0,5 dl juoksevaa hunajaa
                     2 rkl vahvaa minttua hienonnettuna
                 200 gr mustaviinimarjaa
                     1 dl viinimarjamehua
                      6 liivatelehteä

 Nutellaa vajaa pioli purkkia keksipohjan päälle. Ohut sokerikakkulevy kakun päälle, voikreemiä kakun sivuille
Marsipaania päälle (keltaista) ja sivuille (mustaa)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *