Siirry suoraan sisältöön

Käden taitoa 70 vuoden ajalta

Irma Hietamies, 85, avaa näyttelyn kotinavetassaan Lemin Uimilla. Esille tulee hänen käsitöitään seitsemän vuosikymmenen aikana.

Lemi-aiheinen täkänä toi Irma Hietamiehelle palkinnon käsityökisassa neljä vuotta sitten.

Lemi-aiheinen täkänä toi Irma Hietamiehelle palkinnon käsityökisassa neljä vuotta sitten.

Keväällä 85 vuotta täyttänyttä Irma Hietamiestä ovat käsityöt kiehtoneet aina. Jo 6-vuotiaana hän ompeli ensimmäiset nukenvaatteet talon Singer-ompelukoneella. 14-vuotiaana hän aloitti Kuusankoskella Kymi-yhtiön ammattikoulussa pukuompelulinjan. Opetukseen kuului myös liinavaatekurssi, kotitalous ja kudonta.

Sittemmin hän maatalon emännyyden ohella toimi kyläompelijana Lemin Uimilla ja vaatetti vuosien ajan kylän koululaiset, osaksi myös heidän vanhempansa ja opettajansa niin arkeen kuin juhlaan. Monet morsiamet astelivat vihille hänen ompelemassaan hääpuvussa.

Nykyäänkin kotona emännän kädenjälki näkyy kaikessa. Hänen elämäänsä ovat kuuluneet kahden ompelukoneen ja kolmien kangaspuiden lisäksi nypläystyyny, posliininmaalaus, kasviväreillä värjäys, rottinki- ja neuletyöt, huonekalujen entisöinti ynnä muuta. Ja kun Lemin nypläyspiiri valmisti talkoilla pitsin kirkon uuteen alttarivaatteeseen, kiinnitti hän pitsin käsin kankaaseen – tähän tarvittiin yli 12.000 napinläpipistoa.

Nyt näkökyvyn huononnuttua ompelut ja askartelut ovat jääneet. Nyt Irma Hietamieshellä on aikaa toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja koota käsitöitään kotitalon navettaan nähtäväksi meille kaikille.

Leena Komppa

Irma Hietamiehen käsi- ja askartelutöitä vuosilta 1945 – 2016. Näyttely kotinavetassa, Lemillä 2.7.- 7.8.16, os Pekansaarentie 125, 54750 Välijoki.
Avoinna la, su, ke klo 12-18, muuna aikana sopimuksen mukaan p. 050 303 0152.

1 kommentti artikkeliin “Käden taitoa 70 vuoden ajalta”

  1. Matti Huttunen

    Todella käymisen arvoinen näyttely. Tavallinen poropeukalo voi vain ihmetellä työn ja taidon määrää. Kiitos Irma,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *