Siirry suoraan sisältöön

Taidetta oman perheen voimalla

Mäntyperän luontokeskuksen tämän kesän kesänäyttelyn Sirkka-Liisa Vaalivirta kokosi oman perheen voimin.

Yksi taiteilijoista on hänen sisarensa Maija Fabritius, joma sekä valokuvaa että maalaa. Näissä kuvissa mallina Fabritiuksen tyttärentytär Ruby.

Yksi taiteilijoista on hänen sisarensa Maija Fabritius, joma sekä valokuvaa että maalaa. Näissä kuvissa mallina Fabritiuksen tyttärentytär Ruby.

”Vaalivirran sisarukset” avattiin  5.6. varsin vähin väin. Mukana sisaruksista ripustamassa ja avajaiskahveja tarjoamassa oli sisaruksista nuorin Matti Vaalivirta ja vaimonsa Marja. He asuvat Kaipiaisissa ja ovat työskennelleet seurakunnassa sekä palokunnassa.

Mäntyperän  Matilta näyttelyssä on öljyvärimaalauksia ja lyijykynämuotokuvia.

Matti Vaalivirran malleina on myös ollut oma perhe.

Matti Vaalivirran malleina on ollut muun muassa oma perhe. Vasemmalla Siirimummu, oikella sisarusten Ukkovaari.

Eeva Uski (os. Vaalivirta) asuu Kotkassa, on viittomakielen tulkki, ja lähetti näyttelyyn valloittavia kuvia täytekakuista, joita on vuosien varrella tehnyt lasten ja lastenlasten toiveitten mukaan.
Ikäjärjestyksessä seuraava on Hilkka Vaalivirta, joka asuu Ruotsissa Målsrydissä, ja antoi näyttelyyn kaksi pikku liinaa, ja toi mukaan myös tyttären poikien lapsuusajan hauskoja töitä. Hilkka joutui nuorena vastoin  tahtoaan Ruotsiin piikomaan muiden työtä etsivien suomalaisten tavoin ja on siellä tehnyt monenlaista eteen tulevaa, esim. tehdastyötä.
Askolan Juornaankylästä  Mäntyperälle töitään toivat Maija Fabritius (os. Vaalivirta) sekä hänen miehensä Bengt Fabritius. Maijalla on runsas kokoelma luontovalokuvia, sekä muutama liitutyö. Myytävänä häneltä on kauniita luonto-aiheisia postikortteja.

Bengtin komea kynttilänjalka sekä huippuhyvät vaahterapuiset paistinlastat ovat osoitus hänen käsityötaidoistaan. Voi olla , että myöhemmin kesällä saadaan kattoon vielä näytille läpinäkyvä liidokki ,joka kerttoo sekä Benkun että Pekka Vaalivirran yhteisestä harrastuksesta, jossa näitä ”tuusannuuskia” lennätetään!
Pekka Vaalivirta vaimoineen asuu Savonlinnassa, ja toimitti näyttelyyn kaksi lyijykynäpiirrosta, toinen Savonlinnasta ja toinen Paanajärven kylästä. Pekka on työskennelyt Schaumannilla, vaimonsa Lahja Savonlinnan kaupungilla toimistotöissä. Lahja lähetti näyttelyyn muutamat villatöppöset.

Sirkka-Liisa Vaalivirran poika Veli-Pekka Sorola on kunnostautunut kirjallisuuden alalla.

Sirkka-Liisa Vaalivirran poika Veli-Pekka Sorola on kunnostautunut kirjallisuuden alalla.

Sisarusparven, suvun vanhin Sirkka-Liisa Vaalivirta sai näyttelyyn myös  pari työtä 70-luvulta, Maijan omistaman ihan ensimmäisen taulun ”Jokelan silta”,( joka Kouvolan taideseuran näyttelyssä sai aikanaan hyvät arvostelut!) ja Pekan omistaman ”Ilta”-taulun. Seinillä on myös talon emännän töitä myöhemmiltäkin ajoilta, ja sisarusten kanssa on sovittu, että niitä karsitaan sitä mukaa , kun toiset tuovat omiaan lisää.

Sivellin tietää tehtävänsä myös talon emännän kädessä. Sirkka-Liisa Vaalivirran varhaistuotantoa on kuva Jokelan sillasta Valkealassa.

Sivellin tietää tehtävänsä myös talon emännän kädessä. Sirkka-Liisa Vaalivirran varhaistuotantoa on kuva Jokelan sillasta Valkealassa.

Näyttelyssä on myös esillä töitä lapsilta ja lastenlapsilta, sekä vanhemmilta Topi(pakinoitsija T.O.Piippu) Vaalirralta ja Siiri Vaalivirran (os. Hänninen) vanha kansallispuku. Nähtävänä on myös kopio isä-Piipun valokuva-albumista,jossa on paljon tietoa sota-ajasta, kuvia myös täälläkin tutuista paikoista.

Toivo Vaalivirran albumit kertovat miehen värikkäästä elämästä.

Toivo Vaalivirran albumit kertovat miehen värikkäästä elämästä.

Samoin esillä on  vanhempien vieraskirjoja , ja sota-ajan kirjeenvaihtoa.
Vaalivirtojen runsaaseen tuotantoon voi tutustua aina elokuun 22. päivään saakka Savitaipaleen Mäntyperällä, Survajantie 1351, aina kun ollaan kotona. Kun emäntä on liikkuvaista sorttia, kannattaa varmistaa ovien aukiolo numerosta 050 537 3903.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *