Siirry suoraan sisältöön

Katkeileva kuva kiristää pinnaa

Eukkomamma ei kuulemma olekaan ainoa lemiläinen, jonka telkkarissa on kuva ja ääni pätkinyt viime aikoina. Eukkomamma jo pelkäsi, että kyse on ikkunanpesuvahingosta – HD-digiboksi näet tipahti lattialle, kun eukkomamma kompastui johtohässäkkään.

Katkokset kanavilla jossain määrin sieti siihen saakka, kun maksukanavalta jäi kokonaan näkemättä SaiPan ja Tapparan pudostuspeli – ja SaiPan voitto – CHL-liigassa. Eukkomamma lähetti postia TV-verkon haltijalle Digitalle. Eilen torstaina Pasi vastasi:

”Ilmoittamanne häiriöt johtuvat todennäköisesti ns. radiokeleistä eli säätilan aiheuttamista ilmiöistä radiotaajuuksilla.

Radiokelihäiriössä on kysymys radiosignaalien niin sanotusta kanavoitumisesta. Sääolosuhteet aiheuttavat radiotaajuuksille kanavan, jossa syystä signaali vaimenee voimakkaasti peittoalueellaan tai etenee jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaen häiriöitä. Ylipitkän etenemisen vuoksi häiriöitä saattavat aiheuttaa jopa naapurimaiden radio- ja televisiolähetykset.

Ilmiö esiintyy yleensä pitkäaikaisen korkeapaineen vallitessa. Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei pystytä korjaamaan. Ilmiö voi kestää tunneista vuorokausiin riippuen korkeapaineen selänteen liikkeistä. Häiriöt häviävät säätilan muututtua.

Mittauksien perusteella radiokelejä on esiintynyt viime päivinä. Häiriöt voivat esiintyä vain yhden kanavanipun tai vaihtoehtoisesti kaikkien kanavanippujen lähetystaajuuksilla.

Radiokelien vaikutusta vastaanottoon voidaan vähentää tehokkaalla antennijärjestelmällä, josta saadaan riittävät signaalitasot kaikilla kanavanipuilla.

Kannattaa tehdä digivastaanottimille tehdasasetuksien palautus ja virittää siihen kanavat uudestaan

Jos ongelmat eivät poistu säätyypin vaihduttua, niin on syytä ottaa yhteyttä antenniliikkeeseen.

Ystävällisin terveisin,
Digita Info / Pasi”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *