Siirry suoraan sisältöön

100 lintua tutuksi

Teksti Sirkka-Liisa Vaalivirta, kuva Sari Ramula

Savitaipaleella aloitettiin luonnonsuojeluyhdistyksen Suomen juhlavuoden projekti BirdLifen pihabongauksella Anja ja Teuvo Ramulalla Hyrkkälässä.

Havaintoja tehtiin ikkunasta, jotta linnut eivät karkaisi.

Havaintoja tehtiin ikkunasta, jotta linnut eivät karkaisi näkymättömiin.

Utuisessa pikkupakkasessa puiden ja pensaiden latvat olivat täynnä keltasirkkuja ja viherpeippoja, mutta mitä suuremmaksi bongausporukka kasvoi, sitä helpommin linnut pelästyivät ja lensivät pois.

Talon emäntä kutsuikin porukan tupaan, isoista ikkunoista olisi hyvä katsella, ja ulkona voisi välillä vähemmin väin käydä laskemassa harakat, joita tuntui ilmestyvän koko ajan lisää.

Paikalla harjoiteltiin tarkkailua sitten kuudentoista hengen voimin, iloinen yllätys oli, että nuorta väkeä oli mukana neljä neitokaista ja yksi nuoriherra.

Tunnin jutustelun ja tarkkailun aikana talon ehtoisa emäntä laittoi vielä kahvipöydän koreaksi, jotkut hiukan ihmettelivätkin, että tällaistako täällä on, että tullaan vaan taloon, ja kahvit on heti pöydässä!

Tästä ”harjoittelubongauksesta” lähetetään yhteinen tieto BirdLifeen, ja moni halusikin sitten sunnuntaina, toisena tarkkailupäivänä katsella linnut omassa pihassa. Monella oli pyrstötiaisia, puukiipijöitä ja pähkinänakkeleita…saa nähdä,millaisia tietoja Savitaipaleelta tutkimukseen saadaankaan!
Porukan tulokset tässä: viherpeippoja 25. keltasirkkuja 30, pikkuvarpusia 3, sinitiaisia 5, talitiaisia 4, ja harakoita 10.
Suuret kiitokset tämänvuotiselle Pihabongauksen isäntäväelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *