Siirry suoraan sisältöön

Musiikkia Kaustiselta

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen kirkko täyttyi sunnuntaina ääriään myöten kuulemaan Kaustisen pelimannimusiikkia.

kaustinen1

.Lippuja tapahtumaan oli tarjolla 650, ja vain 35 jäi myymättä!


Tapani Myyrä, vakituinen Kaustisen musiikkijuhlien kävijä, oli kerännyt yhteen melkoisen joukon yhteistyökumppaneita ja sponsoreita  ja saanut aikaan tämän ainutlaatuisen Suomi-100 Savitaipaleella -tapahtuman.
Konsertti aloitettiin Savitaipaleen merkkihenkilöiden Taneli  Heikki Hytin ja Charlotta Terttu Kultasen ansiokkaalla tervetuliaislaululla, Tertun sanoitamalla tietenkin.

Pelimanniryhmää johti ja ohjelman juonsi Mauno Järvelä, joka  kertoi  kappaleiden ja säveltäjien taustoista.

kaustinen2

Konsertti aloitettiin kaustislaisella Häihintulomarssilla, ja jatkettiin Konsta Jylhän ”Kruunu-Marjaanan polskalla” ja ”Hannun ja Riitan häävalssilla”. Kolme seuraavaa kappaletta olivat Otto Hotakaisen ”Lokakuun polkka”, ”Vihkipolska” ja ”Kotimökin jenkka”. Niistä varsinkin ensimmäinen tuppasi kuulijan jalkoja tanssittamaan kirkon puisten penkkien alla.

Kun sitä oli jolloinkin kirkkoon soitettavaksi pyydetty, niin soiton jälkeen puhuja oli maininnut, että ei näin hauska musiikki voi olla syntiä. Eikä voikaan, iloinen ja kiitollinen mielihän siitä tulee!

Seuraavaksi hiukan hiljennyttiin, kun kolme viulua, basso ja matkaharmooni sydämeen käyvästi soittivat  Taneli Kuusiston ”Suomalaisen rukouksen”.  Teki niin mieli laulaa sitä mukana, varmaan moni mielessään lauloikin!
Tässä on muuten kuva matkaharmoonista. Aika ihmeellinen soittopeli, se kun mahtuu tähän puukoppaan ihan kaikkineen!

kaustinen3

Ja kuinka ihanasti paikkailtu ja korjailtu, ei mitään nykyajan kertakäyttöroskaa!
Kuunneltiin jälleen Konsta Jylhää, tuttu ”Vaiennut viulu”, Kesän tullessa” ja ”Museon varjossa”, joka lie saanut alkunsa Helsingin vierailun aikaan. ”Peltoniemen Hintrikin surumarssi” on ehkä  ollut ensin vain hyräilty häämarssi, mutta melodia sopi paremmin surumarssiksi, ja se onkin nykyään usein kaustislaisissa hautajaisissa soitettu.

Seuraavana kuultiin Viljami Niittykoskea, ”Soittajan tervehdys” ja ”Vauhdin hurmaa” Miten lie tuo jälkimmäinen sai allekirjoittaneen näkemään taitoluistelijoita jäällä  – musiikki kuin tehty pitkiin liukuihin ja taidokkaisiin hyppyihin! Upeaa!

Pistipä Järvelä sitten kuulijatkin laulamaan. Meille opetettiin Alexander Slotten sanoittama  vanha häämarssi Kokkolan seudulta, ”Hiljaiset  soinnut”. Erittäin kaunis ja helposti opittava laulu, ja kyllä me lauloimmekin!

Eikä konsertti voinut loppua muuhun kuin ”Konstan parempaan valssiin”, jonka jälkeen seisten taputetut kiitokset eivät olisi loppuneet ollenkaan, elleivät rovasti Ossi Hjerppe, kulttuurisihteeri Helena Hjerppe ja Tapani Myyrä kiitospuheille tulleet.

kaustinen4

Ja kyllä,kyllä, vielä senkin jälkeen taputettiin yksi ylimääräinen, ja kiirehdittiin ostamaan cd-levyjä, jotka harmillista kyllä loppuivat ennekuin eteiseen ehti. Liekö mentävä ihan Kaustiselle asti levyä hakemaan…Kaustisen 50-vuotisjuhlakansanmusiikkifestivaalit ovat tänä kesänä 10.-16.7., joita kesän onnellisimmiksi päiviksi mainostetaan.

Pelimannit olivat myös mukana sunnuntaiaamun messussa. Ihmisiä oli erikoisesti liikuttanut ”Peltoniemen Hintrikan surumarssi”, kun se soitettiin poisnukkuneitten muistoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *