Siirry suoraan sisältöön

Jukka Nykänen säestää Tuija Knihtilää

Teksti ja kuva Tarja Lindfors

Lemin musiikkijuhlaviikolla kannattaa saunan lämmitys jättää suosiolla sunnuntaille, sillä lauantai-illan rentoutumiseen on tarjolla erilainen
resepti. Lemin kirkossa kuullaan mezzosopraano Tuija Knihtilää ja pianisti Jukka Nykästä tunteikkaassa liedkonsertissa.

Jukka Nykänen Lemin musiikkijuhlilla viime kesänä

Jukka Nykänen Lemin musiikkijuhlilla viime kesänä

Jukka Nykänen on Lemin raitilla jo tuttu hahmo. Tämän kesän esiintyminen Lemin musiikkijuhlilla on jo viides. Lemille pianistin houkuttelee kerta toisensa jälkeen tunnelma.

– Esimerkiksi kaksi vuotta sitten meillä oli The Fabulous Bäckström Brothers -esitys Lemillä, ja se on jäänyt hyvin mieleen. Olemme vetäneet saman esityksen nyt yli 50 kertaa useissa eri paikoissa, ja harvoin on ollut niin mahtava tunnelma kuin Lemillä,  Nykänen hehkuttaa.

Tuttuihin kuvioihin on helppo palata isommilta lavoilta. Musiikkijuhlien talkooporukka on tullut vuosien varrella tutuksi, ja pienellä kylällä kaikki on lähellä.

– Ihmiset ovat kauhean välittömiä ja puheliaita, ja ylpeitä perinteistään. Perinteikkyys ja karjalaisuus huokuu Lemillä
kaikesta.

Avoimuus näkyy myös siinä, miten lemiläisyleisö suhtautuu musiikkiin, minkä vuoksi heille on Nykäsestä aina mukava esiintyä.

Tuija Knihtilän kanssa Nykänen on tehnyt yhteistyötä pariin otteeseen, viimeksi noin vuosi sitten. Nykänen kuvailee Knihtilää kuplivaksi ja iloiseksi ihmiseksi, jossa yhdistyvät kunnianhimoinen ote työhön ja maanläheinen, hauska persoona.

– Tuijan ääni ei jätä varmasti ketään kylmäksi. Kun kemiat toimivat, yhteistyö laulajan ja pianistin välillä on nautintoa, Nykänen sanoo.

Siksi hänen ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, kun Knihtilä pyysi häntä säestäjäkseen Lemin liedkonserttiin.

Tuija Knihtilä. Kuva: Heikki Tuuli.

Tuija Knihtilä. Kuva: Heikki Tuuli.

Lauantai-illan (29.7.) ohjelmassa on muun muassa Brahmsin vahvoja, saksalaissävyisiä Mustalaislauluja, joissa Knihtilän tumma mezzosopraano pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa. Niiden vasapainona on luvassa Ravelin Mallarmén runoihin tekemiä värikkäitä ja soljuvia sävellyksiä, jotka Nykänen nimeää illan suosikeikseen.

Lisäksi kuullaan Resphigin sävellys Percy Bysshe Shelleyn dramaattisesta goottilaisrunosta, jonka italiankielisen version Il tramonto on kirjoittanut Roberto Ascoli, sekä Mahlerin Friedrich Rükertin runoihin säveltämä laulusarja.

Laulumusiikin ystäville on siten  luvassa tunnelmallinen konsertti täynnä vahvoja tunteita ja tulkintaa.

– Tuija on upeaääninen, kansaivälisen tason laulaja, jota kannattaa tulla kuuntelemaan, Jukka Nykänen kehuu.
Kuulemisen arvoinen on ilman muuta myös pianon ääreen istuva Nykänen itse.

Liedkonsertti Liedin lämmössä Lemin kirkossa lauantaina 29.7. kello 19

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *