Siirry suoraan sisältöön

Verdin Requiem kuullaan urkurin omana sovituksena

Lemin kirkon urut soittavat torstaina Verdiä. Urkuri Ilpo Laspas ja neljä laulajaa tulkitsevat Verdin Requiemin Lemin musiikkijuhlien avajaiskonsertissa.

Ilpo Laspas saapui Lemille jo maanantai-iltana. Tiistaina hän pääsi kokeilemaan Lemin kirkon urkuja.

Ilpo Laspas saapui Lemille jo maanantai-iltana. Tiistaina hän pääsi kokeilemaan Lemin kirkon urkuja. Kuva: Lemin musiikkijuhlat/Tarja Lindfors.

Giuseppe Verdi (1913-1901) ihaili suuresti runoilija Alessandro Manzonia. Kun  kirjailija kuoli vuonna 1873, Verdi sävelsi hänen muistokseen sielunmessun, Messa da Requiemin. Verdi toimi itse kapellimestarina, kun teos esitettiin ensimmäistä kertaa Milanossa toukokuussa 1874.
Aikanaan Requiemia kritisoitiin kirkkomusiikkiteokselle liiallisesta  oopperamaisuudesta, mutta sittemmin se on vakiinnuttanut asemansa yhtenä
esitetyimmistä kirkkomusiikkiteoksista.

– Requiemissa kuullaan liikkuvia rytmejä, kauniita melodioita ja suuria kontrasteja”, musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niina Keitel kuvailee.
Alunperin Requiem sävellettiin neljälle solistille, orkesterille ja suurelle kuorolle. Lemin musiikkijuhlilla teoksesta esitetään urkuri  Ilpo Laspaksen tekemä sovitus neljälle laulajalle ja uruille.

Solisteina toimivat sopraano Miina-Liisa Värelä, mezzosopraano Niina Keitel, tenori Jussi Myllys ja basso Petri Lindroos. Keitel vakuuttaa, että Requiem on kuulemisen arvoinen ilman orkesteriakin:

– Laspaksen oma sovitus on vaikuttava: urkujen äänikertoja vaihtelemalla hän saa aikaan orkesteriefektin., Niina Keitel vakuuttaa.

Jo ennen torstai-illan avajaiskonserttia klassisen musiikin ystävän kannattaa piipahtaa Vanamokodissa, jossa kuullaan viulisti Seda
Margarjania ja hänen äitiään, pianisti Irma Pylsyä. Versoja-kamarimusiikkikonserttiin on vapaa pääsy.

Torstain jälkeen Lemin musiikkijuhlilla on vielä kolme täyttä päivää erilaisia tapahtumia, joissa soi musiikkia jokaiseen makuun. Luvassa on
kansanmusiikkia, liediä, ravintolakeikkoja isoille ja lastenkonsertti pienille sekä huipennuksena sunnuntain viihdekonsertti Lemin koulukeskuksessa, jossa esiintyy lauluyhtye Rajaton.

Ja jo keskiviikkona Lemillä lauletaan. Lemin laululavan avajaiset kello 18 ovat kaikille avoin tapahtuma.

Lemin musiikijuhlien avajaiskonsertti Verdin Requiem Lemin kirkossa torstaina 27.7. kello 19
Musiikkijuhlien koko ohjelma löytyy juhlien omilta sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *