Siirry suoraan sisältöön

Samoissa kansissa sata runoa Savitaipaleelta

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Suomi100- juhlavuoden kunniaksi Savitaipaleen nimikkohenkilöt Taneli (Heikki Hytti) ja Charlotta  (Terttu Kultanen) päättivät vaalia perinteitä, ja niinpä tässä on nyt suuren runonkeruun tulos, ”Sata runoa Savitaipaleelta”.

satarunoa

Kirjassa on runoja 46:n kirjoittajan kynästä, ajatuksia kotikunnasta, kotimaasta, itsenäisyydestä. Elämästä iloineen ja suruineen, monenlaisia tarinoita ja ajatuksia. Vielä kirjan valmistuttuakin runoja pulpahteli sieltä täältä, melkeinpä toisenkin kirjan tarpeiksi.
Kirjan ulkoasu on rauhallinen ja selkeä. Kannen valokuvat ovat Ismo Hölsän ja piirroksillaan runoja ovat elävöittäneet Eila Kajanus-Jurvanen ja yllekirjoittanut.

Monet runot ovat pitkiä, paatosta ja kalevalamittaa tulvillaan. ”Pikakelauksella” mieleen jäi ehkä parhaiten se lyhyin, Eela Suutarin, 3,5,vuotta: ”Puhdasta vettä kaikille./ Lasken maailmaan veden, rintaan hyvän mielen./Rakas ystäväinen, ympäri maailmaa,ympäri maailmaa / hyvän mielen ja kivan kirjoitan”.

Mainioita ovat myös Mirjami Jurvasen hauska ”Kesävalssi” ja Jyrki Outisen ajattelua antavat ”Levyarvostelut N:ot 1.4 ja 5”. Jo näiden takia kirja kannattaa hankkia.

Kirjan on koonnut Terttu Kultanen ja sen on painanut  Lappeenrannassa Saimaprint. Kirjan hinta on 18 euroa, ja ainakin kotiseutuyhdistys myy sitä.

Kirjan julkistamistilaisuus pidettiin Savitaipaleen kirjastossa suuren kirjoittajajoukon ja runojen ystävien kesken. Oli puheita, musiikkia ja kahvin kanssa aivan maanmainiota mansikkakakkua!
Tässä kuvassa juhlaan saapuneita  iloisia runoilijoita, tumma-asuinen Terttu Kultanen edessä vasemmalla.

runoilijat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *