Siirry suoraan sisältöön

Reinikainen naurattaa kohti joulua

Artturi Sakari Reinikainen tekee tänä syksynä poliisin työtään Lemin Tapiolassa. Nuorisoseuran marraskuussa ensi-iltaan tuleva näytelmä herättää henkiin televisiomuistot 1980-luvun alusta ja täyttänee Tapiolan katsomot niin maan perusteellisesti.

Hannu Hovi (vas.) Reinikaisena ja Pentti Kauppi Göran Grönblomina maanantai-illan harjoituksissa.

Hannu Hovi (vas.) Reinikaisena ja Pentti Kauppi Göran Grönblomina maanantai-illan harjoituksissa.

Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen kirjoittamaa Reinikaista ei ole juurikaan nähty television ulkopuolella muutamaa länsisuomalaista kesäteatteriesitystä lukuun ottamatta. Sen sijaan Reinikaista edeltänyt Tankki täyteen on saanut enemmän teatteriesityksiä, muun muassa Irti-teatterin esityksenä Imatralla kesällä 2010.

– Imatran Tankki täyteen ilmeisesti vakuutti käsikirjoittajat, ja sain luvan tehdä oman sovitukseni Reinikaisesta, Tapiolan näytelmän ohjaaja Sami Sivonen sanoo.

Hän laati näyttämökäsikirjoituksen kirjoittamalla tekstit ylös televisiosarjasta. Mukaan näytelmään mahtui seitsemän sarjan 15 jaksosta.

– Näyttämöllä ei nähdä samaa uudelleen, vaan pureudumme tiettyihin asiohin. Monia herkullisiakin kohtauksia jää pois, kun osa jaksoista on erillään pääjuonesta.

Tekstejä valitessa on pitänyt ottaa huomioon myös se, mitä näyttämöllä voidaan esittää. Näilläkin valinnoilla lavastusta joudutaan vaihtamaan vilkkaasti, pitkälti toistakymmentä kertaa.

– Näyttämö antaa myös mahdollisuuden sellaiseen, mitä TV-ruutuun ei mahdu, Sivonen muistuttaa.

Poliisiasema on keskeinen kohtauspaikka. Etualalla ylikomisario Rautakallio (Kai Grén).

Poliisiasema on keskeinen kohtauspaikka. Etualalla ylikomisario Rautakallio (Kai Grén).

Ja vaikka Reinikainen on kaikille 1980-luvun alussa televisoita seuranneille tuttu hahmo, ja sarjasta muistetaan paljon, ovat monet kohtauksista voineet unohtuakin. Tapiolassa päästään siten nauramaan sekä tutuille että vähemmän tutuille vitseille.

– Itsekin aikoinaan seurasin sarjaa, mutta moni juttu vaikutti ihan uudelta, ohjaaja sanoo.

Jussi Sinkko (edessä) nähdään poliisin vakioasiakas Arska Lappalaisena ja Markku Peutere Taisto Hautamäkenä.

Jussi Sinkko (edessä) nähdään poliisin vakioasiakas Arska Lappalaisena ja Markku Peutere Taisto Hautamäkenä.

Tuttujen hahmojen kimpussa on Tapiolan teatterista tuttu näyttelijäkaarti. Reinikaisen virkapuvun pukee päälleen Hannu Hovi.

– Joitakin juttuja muistan vanhastaan. Yhden jakson katsoin nyt Teemalta, hän kertoo.

Reinikaisen hämeenperäläinen puhetapakin alkaa luonnistua harjoitusten myötä.

Tapiolan näyttämöllä nähdään koko poliisiaseman väki, Reinkaisen ohella Ek (Arto Penttilä), Hautamäki (Markku Peutere), Rautakallio (Kai Grén), Jänkälä (Jussi Sinkko) ja Mäyränen (Pentti Kauppi). Jussi Sinkko ja Pentti Kauppi nähdään myös poliisiaseman asiakkaina.

Hannu Hovi, Arto Penttilä ja Jussi Sinkko.

Hannu Hovi, Arto Penttilä ja Jussi Sinkko.

Poliisien ohella tutuiksi tulevat myös Reinikaisen äiti Lempi (Aira Grén) ja sosiaalityöntekijä Aili Hinkka (Maija Hyväri). Muissa rooleissa – moni useassakin – nähdään Liisa Junnonen, Liisa Haiko, Marjo Rüster, Anu Pesari, Lotta Tikkala, Venla Tikkala, Noora Tynkkynen, Helmi Zubotkin ja Leena Uski.

Kadoksissa olleet tekohampaat löytyiät - Liisa Junnonen ja Hannu Hovi.

Kadoksissa olleet tekohampaat löytyiät – Liisa Junnonen ja Hannu Hovi.

Näytelmä valmistuu sopivasti pikkujoulukauteen. Ensi-ilta on lauantaina 11. marraskuuta. Kun ensi-ilta on lauantaina iltapäivällä, saa Reinikainen lentävän lähdön: ensimmäiseen esitykseen on jo varattu liput kahdelle bussiseurueelle, yhteensä 80 lippua.

Muut jo sovitut näytökset ovat sunnuntaina 12.11., perjantaina 17.11., lauantaina 18.11., sunnuntaina 26.11., lauantaina 2.12., perjantaina 8.12., lauantaina 9.12., sunnuntaina 10.12. ja lauantaina 16.12. Lauantai- ja sunnuntainäytökset alkavat kello 14, perjantainäytökset kello 19.

Ohjaaja Sami Sivonen.

Ohjaaja Sami Sivonen, taustalla Marjo Rüster.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *