Siirry suoraan sisältöön

Asemiesilta taipuu moneksi

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Eipä arvannut Matti J. Rautio millaiseen projektiin innostui Savitaipaleen haitaritaitaja Eino Aapron heittäessä ilmaan ajatuksen, että sodan ajan musiikkia voisi esittää enemmänkin.

Ajatus kypsyi pikkuhiljaa kokonaiseksi musiikkinäytelmäksi, Asemiesillaksi, jossa  murrosikäinen poika muistelee omakohtaisia kokemuksiaan sotavuosilta 1939-44.

Ensimmäisen kerran ohjelma esitettiin Paimensaaressa kesänäyttelyn ohjelmanumerona pienissä tiloissa, ja seuraava olikin sitten jo varsinainen yleisömenestys Hyrkkälän vanhalla koululla, jonka hirsiseinät sopivat kulisseiksi mainiosti.

SSCN0754

Seuraava esitys oli  Europaeuksen koulun auditoriossa veteraanitapahtumana, ja nyt tästä muistelohetkestä on tulossa oikein kirkkonäytelmä.

Matti J. Raution rakentama esitys on muuttunut aina hiukan esiintymispaikan mukaan, niin nytkin.

Tässä on pöydällä koko ohjelma ja vieressä vuoden -42 koululaisen oppikirja, Saksankielen alkeiskirja, Solmu Nyström.

SSCN0448

Kirjassa on vielä vanhat päällyspaperit, joihin koulupoika Matti on piirtänyt oikein sotalipun liehumaan, ja takakanteen hän on kirjoittanut tärkeän viestin…

Tämä kirja on suuressa osassa näissä muistoissa. Matin isä näet maalasi Viipurissa siihen aikaan myös sotilaitten muotokuvia, ja muuan SS-upseeri huomasi pojan opiskelevan saksan kieltä. Olipa tuo herra sitten ryhtynyt jututtamaan Mattia, ja suostutteli liittymään saksalaispoikien ryhmään. Äiti taisi vaivihkaa puuttua asiaan…

Aikaisemmista esityksistä tämä tuleva on muuttunut kirkkoon sopivammaksi. Kertojana on edelleen Matti.J.Rautio, muita esiintyjiä ovat Ukkopojat ja Lotat-ohjelmarymä. Terttu Kultanen laulaa Evakonlaulua, ja Tapani Lapatto karjalaksi Reppurinlaulun, ilman säestystä.

Lääkintälotan haastattelu kuullaan myös, ja mikä upeinta, esitykseen kuuluu myös Lasse Suihkosen kenttähartaus ja Maria Kemppisen urkusäestys.

Ohjelma kestää pari tuntia, ja väliajalla Suomenniemen Marttojen kahvio kutsuu yleisöä nauttimaan puffetin antimista.

Asemiesilta 2017 on Suomenniemen kirkossa  sunnuntaina  19.11. klo 13.00.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *