Siirry suoraan sisältöön

Reinikainen täyttää penkit ja odotukset

”Reinikainen – niin maan perusteellisesti” on nähty Tapiolassa nyt viisi kertaa. Joka kerta se on naurattanut täysiä tai täpötäysiä katsomoita, eikä suosiolle näy loppua.

Reinikaisena nähdään Hannu Hovi, hänen äitinään Aira Grén. Marjo Rüsterillä (kesk.) on roolit sekä enkelinä että vanhainkodin asukkina. Kuva Päivi Pokkinen.

Reinikaisena nähdään Hannu Hovi, hänen äitinään Aira Grén. Marjo Rüsterillä (kesk.) on roolit sekä enkelinä että vanhainkodin asukkina. Kuva Päivi Pokkinen.

Jo nyt Lemin nuorisoseura on tuplannut näytelmän esityskerrat: syyskauden kymmenen esitystä saavat jatkoa kymmenestä esityksestä tammi-helmikuussa. Eikä ole varmaa, että riittääkö sekään.

Itse pääsin katsomaan näytelmän vasta viidennessä esityksessä, mutta olen hihitellyt sille jo viime keväästä lähtien. Kun kuulin, että Sami Sivonen tuo Tapiolaan 1980-luvun koko kansan TV-suosikin, ja että Reinikaisena nähdään Hannu Hovi ja Sorin poliisiaseman henkilökuntana nuorisoseuran muu takuuvarma ja -hauska mieskaarti, luvassa oli menestyskappale.

Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen luomat hahmot ovat koko kansan omaisuutta, vitsit tuttuja vaan osaksi ehkä unohtuneita. Mutta jos vitsin muistaa, sille voi nauraa etukäteen ja vielä lisää, kun sen taas näkee ja kuulee. Ja sitten vielä kotimatkalla teatterista.

Eikä Tapiolan Reinikainen petä odotuksia. Televisiosarjasta ei saa koko illan näytelmää, vaan pitkän sarjan kohtauksia, joissa kuitenkin on aikajana, juoni ja tapahtumien ketju maustettuna 1980-luvun nostalgialla.

Lavastajille on riittänyt haastetta alati vaihtuvissa kulisseissa. Tapiolan upouudet valot ja äänitekniikka tulevat siinä apuun: uusi kohtaus voi olla jo näyttämön toisella laidalla odottamassa vuoroaan, kun edellinen on vielä valokeilassa.

Tai valottomassa keilassa, kuten riemastuttavassa hissikohtauksessa, Pimeääkin näyttämöä jaksaa katsoa ihmeen pitkään, kuten aikanaan mustaa TV-ruutua. Ja kun valot sitten syttyvät, luvassa on yllätystä kerrakseen…

Riemastuttavinta ovat kuitenkin näyttelijäsuoritukset: Hannu Hovin Reinikainen, Kai Grénin Rautakallio, Pentti Kaupin johtaja Grönblom, Liisa Haikon Ritva Valkama ja kaikki muut… Näyttelijät ovat sisällä rooleissaan matkimatta TV:stä tuttuja näyttelijöitä. Dialogi kulkee juohevasti, nokkela sanailu ei salli katsojalle lepohetkeä – jos vitsi menee ohitse, kannattaa tulla katsomaan toisen kerran.

Jos katsoja ei nuoren ikänsä, huonon muistinsa tai aikoinaan kiinni olleen television takia tunne Reinikaista tai sen edeltäjää Tankki täyteen -sarjaa, saattaa hänelle tulla ajoittain vaikeuksia pysyä kärryillä. Siksi kerrotakoon vaikka, että näytelmä ei lähde liikkeelle Kreikasta, vaan ravintola Antikasta Tampereen Tammelassa. Ja että aikoinaan Reinikaista katsoi todella yli kaksi miljoonaa suomalaista ja se kilpaili katsojamäärissä Parempi myöhään -ohjelman kanssa (jonka toinen juontaja oli Ritva Valkama ja toinen käsikirjoittaja Neil Hardwick).

Tapiolan katsomoon ei mahdu kahta miljoonaa katsomaan Reinikaista ja Valkamaa hississä, mutta kunhan kevät ja viimeinen (?) esitys koittavat, katsojia on ollut tuhansia ja näytelmäryhmä on tehnyt uuden yleisöennätyksensä.

KAIJA LANKIA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *