Siirry suoraan sisältöön

Lemin kirkkoneuvosto vie liitosasian hallinto-oikeuteen

Lemin seurakunnan kirkkoneuvosto pyytää hallinto-oikeutta tutkimaan Taipaleen seurakunnan valmistelutyössä ilmenneitä epäkohtia ja palauttamaan asian tarvittaessa uudelleenkäsittelyyn Lemin seurakunnassa.

eronneet

Tiistaina koolla ollut kirkkoneuvosto käsitteli liitosasiaa neuvoston jäsenten tekemän aloitteen pohjalta. Aloitteessa nostetaan esiin Taipalsaaren kirkkovaltuuston miljoonan euron lainapäätös, jota ei oltu saatettu Lemin kirkkovaltuuston tietoon tämän päättäessä yhdistymisaloitteen tekemisestä.

”Lemin kiirkkovaltuusto äänesti kokouksessaan 23.1.2018 seurakuntaliitoksen puolesta äänin 8–7. Kirkkovaltuutetuilla ei ollut päätöstä tehtäessä oikeaa, ajantasaista ja riittävää tietoa käytössään. Lemin kirkkovaltuutetuille ei ollut saatettu tietoon sitä, että Taipalsaaren seurakunta yhtenä liitokseen mukaan tulevana oli ottanut lainaa miljoona euroa juuri ennen Lemin kirkkovaltuuston kokousta. Tämä saatiin tietoon vasta kokouksen jälkeen.

Seurakuntaliitoksesta tehtävän päätöksen pohjalla oli liitoksen talousvaikutusten arviointi, ja sitä tehtäessä vain Savitaipaleen seurakunnan lainamäärä oli tiedossa. Taipalsaaren laina on niin mittava, että se edellyttää uusia talousvaikutusten arviointeja.
Koska Taipalsaaren laina ei ollut tiedossa, tehtiin päätös virheellisillä ja puutteellisilla tiedoilla”, aloitteessa todetaan.

Aloitteen mukaan seurakuntaliitoksen valmistelu on Lemin Seurakunnassa ollut puutteellista. Talousvaikutusten arviointi on ollut riittämätöntä, lapsiasiavaikutusten arviointia ei ole tehty ja valmistelussa on esteellisyyteen liittyviä näkökohtia jätetty huomiotta.

Lemin kirkkoneuvosto äänesti asiasta. Esittelijän, vs. kirkkoherra Katariina Äijälän esitys oli vaatia kirkkohallitusta purkamaan päätöksensä seurakuntien yhdistämisestä ja asian palauttamista uuteen käsittelyyn Lemin seurakunnassa. Neuvoston jäsenen Hannu Hakosen tekemä ja Anneli Latun kannattama vastaehdotus, että hallinto-oikeus tutkisi seurakuntaliitoksen valmistelussa ilmenneet epäkohdat, voitti esittelijän esityksen äänin 4–3.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *