Siirry suoraan sisältöön

Lemistä maailman metallipääkaupunki

Lappeenrannan kupeessa sijaitseva Lemi on voittanut Capital of Metal -kilpailun, jossa on kuukauden ajan ratkottu metallimusiikin maantieteellistä herruutta.

Stam1na on kuuluisin Lemin 13 metalliyhtyeestä. Kuva yhtyeen 20-vuotisjuhlista Tapiolassa.

Stam1na on kuuluisin Lemin 13 metalliyhtyeestä. Kuva yhtyeen 20-vuotisjuhlista Tapiolassa.

Capital of Metal -titteli myönnetään kunnalle tai kaupungille, jossa on eniten metalliyhtyeitä asukaslukuun suhteutettuna. Tiukan taistelun jälkeen Lemi päihitti toiseksi tulleen Joensuun selvin luvuin.

Lemin kunta julistetaan tänään maailman metallimusiikin pääkaupungiksi. Kampanjaa on käyty 21.5.2018 alkaen www.capitalofmetal.fi-osoitteessa, missä suomalaisten metallibändien on ollut mahdollista lisätä tietonsa Suomen kartalle ja näin kirittää omaa kotipaikkaansa voittoon.

Kartalle on täytetty kampanjan aikana noin 1.300 eri yhtyeen tiedot, ja metallimusiikin ystävät ovat tykänneet lempiyhtyeistään sivuilla lähes 7.000 kertaa.

Ulkoministeriön maakuvayksikön, Tuska-festivaalin, Sony Music Finlandin sekä kymmenen suomalaisen kaupungin yhteistyössä järjestämä kampanja perustuu Suomen asemaan maana, jossa on eniten metalliyhtyeitä asukaslukuun nähden. Suomen metallitiheydeksi on todettu 53,2 yhtyettä jokaista 100.000 asukasta kohden.

Lemi vie kilpailun voiton 13 yhtyeellä ja päätähuimaavalla suhdeluvulla 422,6 yhtyettä 100.000 asukasta kohden. Lukema on tietysti teoreettinen, sillä Lemin asukasluku on 3.076 henkilöä.

Toiselle sijalle 177 bändillä yltäneen Joensuun suhdeluku on 233,4 yhtyettä 100.000 asukasta kohden, mikä on sekin moninkertaisesti yli kansallisen keskiarvon. Joensuun bändimäärä on lisäksi kilpailun absoluuttisesti suurin.

Lemin kunta on hyvin tyytyväinen saamaansa tunnustukseen

”Onhan tämä aivan valtavan iso asia pienelle kunnalle”, sanoo kunnanjohtaja Jussi Stoor. ”Lemillä musiikki on näytellyt aina suurta osaa ihmisten elämässä, ja mahtavan yhteisöllisyytemme ansiosta bändit lähtivät aktiivisesti mukaan kampanjaan. Kiitos kuuluu kaikille bändeille sekä kampanjointiin osallistuneille.”

Vaikka Lemi onkin tullut tunnetuksi lähinnä perinneruoka särästä ja perunankasvatuksesta, on kunta ollut myös metallimaailman tietoisuudessa paikkakunnalta kotoisin olevan Stam1na-yhtyeen ansiosta.

Yhtyeen keulahahmo Antti ”Hyrde” Hyyrynen kertoo tuulettavansa voittoa studiosta äänityskiireiden keskeltä: ”Lem1n metalli on kirkkainta laatua. Mutta tämähän me jo tiedettiinkin.”

Lemin ja Joensuun välisen tiukan kilvoittelun lisäksi kampanjassa on nähty jännittäviä käänteitä Helsingin lähettäessä kansainvälisen avunpyynnön eteläiseen naapurikaupunki Tallinnaan. Itä-Suomelle häviämisestä huolestunut pääkaupunki ehdotti eteläiselle naapurilleen yhteisen metallimetropoli Hellinnan perustamista saadakseen myös virolaisia metalliyhtyeitä lukuunsa.

Tallinnan kaupungin johto lähetti Helsingille myöntävän vastauksen aiemmin tällä viikolla, mutta naapurimaan metalliyhtyeiden kanssa tehty yhteistyö jätti Hellinnan metallimetropolin kuitenkin 154 bändin kokonaistulokseen.

Mayor of Metal Jussi Stoor ja Lemi-siirtotatuoinnit Tuskassa

Capital of Metal -palkinnonjakotilaisuus on 29.6.–1.7. järjestettävän Tuska-festivaalin yhteydessä Helsingissä, missä Lemin kunnanjohtaja Stoor ottaa tittelin virallisesti vastaan. Festivaalialueella on myös Capital of Metal -teltta, jossa on muun muassa mahdollista hankkia Capital of Metal -paitoja, ottaa metallihenkinen Lemi-siirtotatuointi sekä tietysti tavata Lemin kunnanjohtaja, Mayor of Metal -arvonimen saava Stoor.

Suomalaisen metallimusiikin ystävät voivat vielä kesäkuun loppuun asti käydä myös Capital of Metal -nettisivuilla tykkäämässä suosikkiyhtyeistään ja osallistua näin levylahjakorttien arvontaan. Lisäksi myös sivujen kautta on mahdollista tilata kampanjan T-paitoja eri kaupungeista luoduilla metallihenkisillä logoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *