Siirry suoraan sisältöön

Vuokko on uusi Paula

Lemin kunnanvirastolla eletään merkittäviä viikkoja. Keskusarkistonhoitaja Paula Heiskanen on jäämässä eläkkeelle ja opastaa nyt seuraajaansa Vuokko Pekkasta, 31, moniin tehtäviinsä.

Vuokko Pekkanen (vas.) on perehtynyt tehtäviinsä Paula Heiskasen opastamana.

Vuokko Pekkanen (vas.) on perehtynyt tehtäviinsä Paula Heiskasen opastamana.

Ihan päivässä tai parissa ei perehdytys onnistu, siihen varattu kaksi viikkoakin tuntuu lyhyeltä. Opittavaa ja muistettavaa on paljon, ja Pekkasen ruutuvihko täyttyy nopeaan tahtiin.

Kunnan asiakirjojen arkistointi ja arkistoista löytäminen on vain yksi osa keskusarkistonhoitajan toimenkuvaa Lemillä. Toimenkuva ja työvälineet ovat Paula Heiskasen työvuosina ehtineet muuttua moneen kertaan, sillä palvelusvuosia hänelle kertyy yli 44. Hän tuli Lemin kunnan palvelukseen vuonna 1974, helmikuun 10. päivänä.

–Tuolloin toimistotyöt tehtiin kirjoituskoneella, kopiot tehtiin kalkkeripaperilla, lämpökopiokoneella  ja vahamonistuskoneella. Sitten tulivat tietokonepäätteet, korput, lerput, cd:t ja muistitikut, ja viimeisenä
pilvipalvelut, hän toteaa.

Vaikka työnantaja on sama, on työhuone ehtinyt vaihtaa talosta toiseen useamman kerran, mutta vasta viime vuosina. Noin kymmenen vuotta sitten osa virastosta siirtyi huonoa sisäilmaa pakoon pihalle pystytettyynparakkiin, pari vuotta myöhemmin,  nykyisiin, isompiin elementteihin. Niistä muutettiin sitten Palolakodilta vapautuneisiin tiloihin, mutta vain reiluksi puoleksi vuodeksi, kunnes huono sisäilma uudestaan yllätti. Piti palata takaisin parakkiin.

Koko ajan kunnan arkisto on kuitenkin toiminut vanhassa kunnanvirastossa, joten viimeinen muutto helpotti keskusarkistonhoitajan
töitä. Enää ei tarvitse kulkea kuin pihan poikki.

Monta pomoakin Heiskanen on vuosien varrella ehtinyt nähdä. Allkuvuonna 1974 ei kunnassa vielä ollut kunnanjohtajaa, vaan kuntaa johtivat luottamusmiehet: Mikko Virolainen oli kunnanhallituksen puheenjohtaja, Antti Hietamies
valtuuston puheenjohtaja. Kunnansihteeri Martti Saira oli viraston päällikkö.

Markku Nurminen aloitti samana vuonna Lemin ensimmäisenä kunnanjohtajana; kun Paula Heiskanen lähtee eläkkeelle, virassa on jo viides kunnanjohtaja.

Kaikki he – kuten myös kuntalaiset – ovat voineet luottaa siihen, että kunnan paperit ovat tallessa ja järjestyksessä Paula Heiskasen hoivissa. Nyt vastuu siirtyy Vuokko Pekkaselle, joka valittiin virkaan 35 hakijan joukosta.

– Olen taloushallinnon tradenomi, olen ollut aiemmin töissä mm. tilitoimistoissa, joissa olen hoitanut palkanlaskentaa, laskutusta, reskontraa ja perintää. Kuntien ja kuntayhtymien laskutus on kuulunut tehtäviini, mutta muuten kunnallishallinto on minulle uutta, hän kertoo.

Vuokko Pekkanen aloittaa työt 6. elokuuta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *