Siirry suoraan sisältöön

Voittoisat Kesäravit Savitaipaleella

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Taisinpa olla ensi kertaa raveissa. Aionkin nyt kertoa tunnelmista siis täysin asiantuntemattomana ”toimittajana”.

Kuvittelin, että tapahtuma on joku pieni juttu, mutta jo parkkiin ohjattiin kuin Jyväskylä-ralleissa. Ja heti lipun oston jälkeen sorruin arpoihin, vitosella kaksi, päävoitto televisio. No tulipa kannatettua heppojen ystäviä…

SSCN4757

Ihan heti ei tuttuja näkynyt, ja olo oli jotenkin epävarma, joten poikkesinpa varikolle. Siellä oli toinen toistaan komeampia  menohaluisia  hevosia pilttuissaan

SSCN4755

Vasemmanpuoleinen kuopsutti kaviollaan maata, aarrettako etsi, vai oliko kiire radalle.

Hellyttäviä poneja pikkurattaineen ajeli siellä täällä, radallakin harjat somasti solmittuina. Myöhemmin tulisin hämmästymään mikä vauhti näistäkin ”pehmoleluista” löytyisi!
Varikolta  löytyi yllättäen myös tämä talli. Entisenä uttilaisena ihastuin tietenkin, kun olivat kotoisin Utista, Kuivalasta, joka nykyään vain Kouvolaksi kuitataan. Siinä ovat Saariset, ja kuvitelkaa hevosen nimi on Jesi´s Last Hornet! Horneteista olenkin tainnut kirjoitella monet kerrat, tämähän tuntuu tutulta!

SSCN4753

Elina Saarinen on ratsastanut 6-vuotiaasta asti ja on nyt kisaamassa tämän upean hornetlentäjän kanssa.

Monilla hevosilla oli pumpulia korvissaan, sainpa selityksen siihenkin. kohta pumpulit otettaisiin pois, ja tilalle laitettaisiin korvapallot (ne koristeet siinä poskilla) ja silmien lähellä olevat kuppimaiset ääniohjaimet. Vähän niinkuin kuulosuojaimet…
Sitten tämä lentäjän – tai miekkailijan naamari. Silmikot estävät hiekkaa menemästä silmiin, on ne kyllä  hulppean näköiset!

Ja Hornethan sitten Elinan kanssa osallistui kahdeksanteen lähtöön, joka oli Savitaipaleen OP:n-lähtö, lämminveriset, ryhmälähtö. Se kilpaili numerolla 3, ja niin tuli myös maaliin kolmantena.

Voittajaksi siinä tuli Annika Nisosen ajama  10-vuotias lemiläinen Opal Boy (kuva 760), ja toiseksi Global Tug of War, 5v, ohjaksissa Ville Tonttila.

Tässä vaiheessa olin itsekin voittaja, kun sain hyvältä ystävältä sekä kahvi-  että makkaraliput tuplana, mutta palatkaamme kisan alkuun.

Yleisö oli asettunut katsomoon kuin Imatran ajoissa.

SSCN4754

Ja pitkin radan vartta meitä oli niin paljon, että aita oli kaatua. Ensimmäisessä ponilähdössä laukattiin paljon, mutta töpöltiin sievästi myös voittoon, 9-vuotias Mökin Piki kipitti nopeimmin rattaillaan Taru-Maaria Pirkola, toiseksi saatiin Goldberry´s Swish Tail, 8v. ajajana Linnea Mikkola, ja kolmanneksi Symphatil Spiderman, ohjissa Anton Punkka.

Seuraavaa ponilähtöä (Mäkisen liikennekoulu-lähtö) jännitinkin kovasti, sillä mukana oli savitaipalelainen Miina Tikka 8-vuotiaalla  Usvaniityn Jesperillä, mutta voi harmi, kuuluttajan mukaan Jesper kampesi radan sisäpuolelle, ja hylättiin!

Tässä lähdössä Usvaniitty pääsi kuitenkin ykköseksi ruunalla (tarkottaakohan tuo r ruunaa?) Johannes, 4v, Kouvolasta ohjastajana Niina Hänninen. Toiseksi  Marja Kiukas ajoi samanikäisellä ponilla Goldenwild´s Adele, ja kolmanneksi ylsi yhtä nuori Smedens Matilda  Imatralta rattailla Elmeri Pussi.

Kolmas ponilähtö (Jannen Vaunu-lähtö) oli jälleen Usvaniityn juhlaa, sillä voittajaksi tuli  Niina Hännisen ohjastama Usvaniityn Jessica 8v, ihana pikkutamma, ruusunpunaisina korvineen ja ajajakin sävy-sävyyn puettuna, Kouvolastapa hyvinkin, toisena Sarasteen Harley 5v, Katariina Ernvall, ja kolmantena Kananojan Roosaliina  ohjaksissa Jerry Rauos.

SSCN4759

SSCN4758

Välillä oli myös pukukisa yleisölle. Eija Vakkilan mainiossa asussaan juontama kisa oli hauska,  voittajat joutuivat pikkusen laukkaamaankin. Sekä tyttöjen että poikien sarjasa voittajat löytyivät helposti, tuomari arvosti mukaan tuotua (keppi)hevosta, sekä vyöllä roikkuvia Colttejakin..

Naisten sarjan voitajaa olikin vaikeampi  – ai niin oli vain yksi kilpailija, Eija Järvenpäästä, ja koska miesten sarjaan ei ollut yhään ehdokasta valittiin Jouni (joka ratsasti aina lähtöjen edellä esittelyssä), joka ei tiennyt mitä hän oli voittanut…

Mutta mennäänpä nyt  kylmäverisiin. Neljäs lähtö Valma Kauppa Tuottajain maito -lähtö toi jo jytinää radalle.Hevoset, joita ennen näki heinäpellolla ja metsätöissä iskivät kaviota radan pintaan niin että maa järisi! Harmillista, että Savitaipaleen Lahjuksen Hermanni oli visiin lahjottu pois pelistä, mutta komeeta oli katsella isojen meno.

Voittajaksi ravasi  Malakki Mikkelistä, 6v, rattailla Eero Hyötyläinen.

SSCN4756

Toiseksi  tuli Huvin Kunkku Taipalsaarelta sekin 6v, ja ohjaksissa Marko Tukia. Kolmennen sijan vei yhdeksän vuotias lappeenrantalainen  Viepori, jota ajoi  Heikki Suomalainen.

Jotain omituista liikehdintää sattui ympärille sen verran, että seuraava tärkeä K-Market Savitaipale -lähtö, neljä lämminveristä hevosta, jäi vain korvakuulolle, 6v Bolton oli keulilla alusta loppuun! Virolahdelta kisaan saapunut, ja tätä ”rallia” ohjasti sitten Sanna Ralli.

Savitaipaleen kunta -lähtö oli jo kuudes, ja lämminverisethän ne tässäkin ryhmäajoa ravasivat – tai laukkasivatkin välillä.Ykköseksi Tapani Hautalan ajama Fly Rohini, kakkoseksi Ville Tonttila ohjasti Loghill´s Star:in ja ja kolmas oli Cassiopeja Sisu rattaillaan Petteri Kivelä.

Aloin vasta hiukkasen päästä ravikuvioista perille, kun tuli lämminveristen  monté tasoitusajo… Ravilehtisen etusivulle oli kirjoitettu ”Huom! Monte-lähdössä 7 on vihreä-valkoiset voilokit.

No, minähän lintuihmisenä harmittelin kun ei ollut kiikareita mukana, enkä nähnyt minkään värisiä voilokkeja missään, mutta aika hurjaa ratsastusta kylläkin, ihan pelotti. Ja kuulutettiin, että voittajaksi tuli Hidden Blossom Savitaipaleelta, ja jos nyt oikein kuulin niin kisa olisi ollut ratsastajalle Sanna Riikoselle ihan ensimmäinen – huonopa on panna paremmaksi ensi kerralla.

Yhdeksännen lähdön aikana oli jo pakko juoda ne ”voitetut”  kahvit ja syödä makkarat, ja viimeisen lähdön Pihamon Nuohous ja Huolto Ky/Mikko Pihamo Tmi halusin vielä katsoa, vaikka kuhina arpajaisten päävoittajan ympärillä alkoikin jo hiukan sekoittaa päätä.

Saattaa olla, että tämän lähdön voitti Notarik Miehikkälästä, 10v, ja ruuna jos se r ruunaa tarkoittaa. Ajamassa sillä oli Satu Likander. Tässä vaiheessa palasin parkissa kiltisti odottaneen autoni luo, ja avasin sen ovet muutamalle, jotka vielä halusivat ihailla ja onnitella voitosta  – se kun oli sievästi siellä, se 24-tuumainen Samsung. Kylläpä oli voitokkaat ravit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *