Siirry suoraan sisältöön

Matti Huttunen kommentoi Anu Karhun kirjoitusta

Kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Matti Huttunen kommentoi neuvoston varapuheenjohtaja Anu Karhun mielipidekirjoitusta.

srk

Lemin seurakunnan ja tulevan Taipaleen seurakunnan tiimoilta on liikkeellä monenlaisia väitteitä ja huhuja. Puhutaan 4-äänisen veisuun loppumisesta, Papinhiihtojen tai Jumalan palvelusten lopettamisesta Lemin kirkossa. Lapsiasioiden sekavuudesta ja niin edelleen. Välitön konkurssi  tulee heti liitoksen jälkeen, mutta vain Lemille.

Kauhukuvien maalaajilla on ollut hyvin synkät värit ja leveät pensselit. Uskon asioiden levittäminen on kirkon tehtävä, mutta Lemillä näyttää epäusko ja erilaiset huhut leviävän tehokkaimmin.

Muutaman väitteen kumoan heti. Veisuu loppuu seurakuntamuodosta riippumatta, jos ei ole laulajia. Olen vieläkin sitä mieltä, että kaikki lailliset keinot on käytettävä veisuun säilymiseksi ja vaikka pientä vilppiäkin, jos sakoilla selviää.

Papinhiihtoa uhkaa vain ilmaston muutos. Ellei ole lunta ei hiihdetä. Myös ankara pakkanen on uhkana, mutta seurakuntamalli ei siihen vaikuta millään tavoin.

Kirkonmeiningit jatkuvat entiseen malliin. Jo nyt on havaittu hyväksi pitää tilaisuuksia muuallakin kuin kirkossa. Huttulan myllymäen, Keskisenpään, Iitiän Monttupuiston, Kotalahden ja Huttulan kodan tilaisuudet ovat olleet hyvinkin suosittuja. Ja tämän tyylisiä tilaisuuksia saattaa tulla jopa lisää. Metsästysmajat ovat myös osoittaneet oivallisuutensa tilaisuuksien pitämiselle. Ei liene paha.

Lemin velattomuutta on erityisesti painotettu. Se on harhakuva. Usean miljoonan euron rakennusten korjausvelka on tosiasia, jota ei pääse pakoon edes Kaamaniemellä. Olemme vaalineet velattomuutta sillä, ettemme ole toteuttaneet valmiitakaan suunnitelmia rahapulan takia.

Kellotapuli ja kirkon korjaaminen on jäänyt odottamaan parempia aikoja. Seurakuntatalon korjauksetkin olivat ilmeisen turhat. Rahaa kului mutta ongelmat säilyivät. Tuleeko purkutuomio selvinnee pian, kun tutkimukset valmistuvat.

Lapsivaikutusarviointi paperi valmistuu aikanaan , ja asia lienee sitten pääosin kunnossa.

Seurakunnan tilinpäätös on ollut tappiollinen useita vuosia. Kirkkohallituksen avustusta on anottu ja myöskin saatu useita kertoja.  Apua on saatu vanhoista säästöistä, mutta nekin loppuvat aikanaan. Kirkkohallituksen kriisiseurakunnan edellytykset Lemin osalta täyttyvät monilta osin, ja pakkoliitosta vältellessä Taipaleen seurakunta ei ole todellakaan se huonoin vaihtoehto.

Yhteistyökuvio Savitaipaleen kanssa on kuulemma pelastus konkurssilta. Nyt olisi kuitenkin ainut kontrahti pitänyt irtisanoa ja palkata oma talouspäälikkö, kun tilinpäätös viivästyy kadonneen hautausasioihin liittyneen tilaston takia. Myöskin se, että talospäälikkö on joutunut tekemään erilaisia selvityksiä nonien valitusten takia, on vienyt hänen työaikaansa kohtuuttomasti.

Työrauha liitoksen tiimoilla toimivilla olisi nyt erittäin tarpeellinen. Asioita on paljon ja lopputuleman pitää olla mahdollisimman hyvä, koska sen kanssa tullaan elämään vuosikymmeniä.

Anu Karhun mielestä kukaan ei Lemillä saisi iloita jos srk-liitos tulee, ei edes kirkkoherra. Olenpa minäkin uskaltanut kysellä mielialoja ja jopa kirkonmäellä. Vain joku eronnut on ollut eri mieltä. Kysely, johon Anu viittaa on jo parin vuoden ikäinen, ja uskon että nyt asiat ovat toisin.

Myöskään  yhteistyöselvitystä hän ei myönnä oikeaksi. Seurakuntien taseita tarkastellen hän on väärässä. Tämän vuoden talousarvio on myös tappiollinen, joten talous ei missään tapauksessa ole kunnossa.

Valmistelussa mahdolliset virheet ovat kirkkohallituksen tutkittavina. Joten siihenkin tulee selvyys aikanaan. Lemillä päätökset on tehty demokraattisten oppien mukaan.

Arviot sadoista eroista eivät onneksi ole toteutuneet. vaikka nimilistoissa ja vetoomuksissa oli myös naapurimaiden entisiä johtajia ja muita seurakunnan uikopuolisia nimiä, lukumääräisesti kuitenkin vain osa lemiläisistä.  He eivät ratkaise asioita, vaan päätösten tekeminen kuuluu luottamushenkilöille.

Matti Huttunen, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja

2 kommenttia artikkeliin “Matti Huttunen kommentoi Anu Karhun kirjoitusta”

  1. Kyllä tuntuu ihmeelliseltä. Kirkkoherra radiossa ja Matti Huttunen arvostelevat ja aliarvioivat seurakuntalaiset. Kumpikaan ei ole päässyt virkaansa ilman seurakuntalaisia. Ja tuo tilinpäätös on ennen kuulumaton juttu. Anu tuo tosiasiat esille; sekin on teistä paha asia . Ja tiijän teijän ajatukset että asiat ei minulle kuulu, mutta pöytäkirjoja luen kiinnostuksella, olin sentää 44 vuotta Lemillä.

  2. Marika Lahikainen

    Eikös Matti kirkkoneuvosto laittanut asian tutkittavaksi Helsingin hallinto-oikeuteen? Ihan hullua että seurakuntalaisia ei tarvii kuunnella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *