Siirry suoraan sisältöön

Mökkeilyä pohjoisessa

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Elokuinen reissumme pohjoiseen alkoi sunnuntaina 5.8.aamulla klo. 3.35. Lämmintä oli +17, aivan pimeän taivaan alla ripotteli hiukan. Auto oli pakattu jo iltasella muuten, mutta pakasteet ja kylmät ruuat pantiin auton jääkaappiin vasta lähdön hetkellä

Reitiksi  muodostui kuin itsestään Mikkeli–Jormua–Puolanka (”Oletko eksynyt? Seuraavaksi Puolanka”), jossa mainostettiin suurin kyltein Puolangan Pessimismipäivät joka vuosi 1.1.–31.12…

Kohta käännyttiin jo tielle 78, ja poikettiin Ranuan hillamarkkinoilla. Päivä alkoi olla jo pitkällä, mutta kaveri on aatellut ajaa tuhat kilometriä ekan päivän kunniaksi. Eihän se ihan toteutunut, Rovaniemen jälkeen päätimme koukata Sodankyläntien varteen Tiaiseen, Korvalan Kievariin, jossa muutama vuosi sitten ihailtiin revontulia.

Silloin paikka oli vasta rakenteilla, kievarin upeita veistettyjä seiniä ja upeita vanhaa tunnelmaa huokuvia huoneita emme silloin päässeet katsomaan, mutta nyt terassikin oli valmistunut, ja mahtavat kukkaistutukset reunustivat sitä.

Edellisellä kerralla mökkirivistön edessä nurmikko oli leikkaamatta, ja hukkasimme sinne avaimemme, mutta nyt nurmi oli kuin samettia, hienosti ajettu, ja telttarivit sekä asuntoautot kirjavoivat sitä. Niin paljon keltavästäräkkejä en ole missään nähnyt! Pienelle järvelle sai mennä soutelemaan, kanoottejakin löytyi ja upea uimaranta uimalauttoineen ja kelluvine uimamökkeineen – saunaksi sitä luulin! Lapsille oli rannalla liukumäkiä, ja kodassa paistui makkarat.

Itse mökki oli pieni ja suloinen, suurta siellä oli vain valtava takka ja sen edessä oleva suojapelti! Telkkari olikin sitten todella minikokoinen, mutta toimiva. Samoin keittiö tarpeellisine astioineen. Huippuhyvä suihku huuhteli pitkän matkan hiet, ja ihanan rauhallinen tunnelma antoi hyvät unet  ihan kohtuulliseen hintaan, 65 euroa /vrk.

6.8, maanantaina etsimme mökkiä Ivalosta, jossa on  monta tuttua mökkiä, kuten Inarissakin. Inarinjärvi lainehti somasti kivisille rannoilleen

SSCN5400

mutta me jatkoimme vielä Nitsijärvelle.Sieltä saimme soman tutun mökin, ja hyvän saunan jyrkän rinteen alla. Paikka on kalastajien suosima, kaikkialla se näkyykin verkkoina, pyydyksinä, savustimina ja veneinä.

Saunakin on puulämmitteisenä ”miesihmisten” sauna, kaikki turha hörhellys puuttuu, mutta löylyt ovat hyvät, ja niinpä minäkin kastauduin muutaman kerran hiekkarantaisessa järvessä, jonka kuvittelin olevan Inarinjärveen yhteydessä – ja ihan pikkusen onkin.

Mökissä huomasimme miten tärkeää ovat omat peitot, sillä niitä ei mökissä ollut. Olen ottanut tavaksi pitää omat mukana ihan siksi, ettei joka päivä tarvitse kipein käsin taistella pussilakanoiden kanssa, mutta myös esimerkiksi Norjan puolella ei mökeissä aina peittoja ja tyynyjä ole .

Muutenkin mökki oli hyvin vaatimaton, sängyt, pirttikalusto, tuoli, jääkaappi, astiat, sähkölevy, hyvä kahvinkeitin ja naulakoita. Mutta ystävällinen palvelu, ja ihana pystykorva koira! Mökin hinta saunomisineen 60euroa/vrk.

Seuraavan yön vietimme Utsjoella, Vetsikontiellä, Tenon varressa mökissä numero 5. Tässäkin olemme olleet aikaisemmin ainakin kerran. Paikka oli ihan viimeisiä päiviä auki, sillä lapsilla alkaisi koulu, ja emäntä on kunnalla töissä, joten perheyrityksellä ei enää työvoimaa riittäisi myöhempään.

Paikka on aivan lumoava! Teno virtaa silmäin alla, ranta on täynnä kalastusveneitä, niitä herneenpalon näköisiä. Jokaisella mökillä on omat pihakalusteet ja pihakoivut, viimeisen päälle upeat nurmikot, ja kaikki niin siistiä, niin siistiä. Vielä iltamyöhällä emäntä siivosi tyhjeneviä mökkejä talvikautta varten – huolellisesti!

SSCN5474

SSCN5476

Huippumökin hinta oli 50 euroa/vrk. ja sauna 8 euroa/henkilö. Upeat siistit ulkoiset puitteet, ja mökin hyvä varustus: 2 kerrossänkyä, peitot tyynyt, jääkaappi, keittolevy, kahvinkeitin, tuuletin, peili, henkareita, puutarhakalusteet, siivousvälineet, pirttikalusto, hattu- ja astiahyllyt, astiat neljälle hengelle. ja vaihto vasta klo. 14! (Yleensä klo. 11-12).

Ja pihakoivikossa sinirinta, pajulintu, keltavästärkki, haarapääsky ja varpunen,se oikea!  Keittopaikalla oli hyvät tiskitilat ja mahdoton määrä huippuluokan kattiloita ja pannuja! Sauna on pieni ja ihana, siisti ja uuden näköinen, mutta ollut siinä  alusta asti…

8.8. Tarkastimme  Kaamasentien  tarjontaa, ja pääsimme Neljän Tuulen Tupaan juuri samaan mökkiin, jossa taidettiin olla ihan ensimmäisellä reissullamme parikymmentä vuotta sitten. Paikalla ruokitaan lintuja, se näkyy monilla tavoin. Rakennuksen takana on on valtava röykkiö monen talven ruokinnasta muistona, ja koko ajan valtavat parvet urpiaisia, viherpeippoja ja tiaisia sekä oravia! Ja tiskillä lipas, jolla voi tätä toimintaa tukea…

Rannassa oli kaksi saunaa, savusaunaa lämmitettäisiin koko päivä, ja se maksaa 100 euroa, mutta  me selvisimme mökistä ja saunasta yhteishintaan 40 euroa, ja sitäpaitsi, ystävällinen saksalaisherra halusi lämmittää saunan, kylpeä ensin ja sitten me saisimme saunan käyttöömme, upeaa. Sauna sinänsä oli hauska, tuntui, että se voisi liukua veteen milloin hyvänsä, niin vino se oli. Hirmu hyvä sauna muuten.

Mökissä oli vaatimatonta muuten , mutta valtava ”piisi”, niitä ei kuka hyvänsä osaa tehdäkään, vaikka takka näyttää ihan arviolta kiveä kiven päälle heitetyltä.

SSCN5509

Tässä mökissä en saanut nettiä toimimaan, sen sijaan nautimme ravintolan puolella herkullisen lohikeiton.Neljän Tuulen tuvan upeat kukkaistutukset hehkuivat kesän värejä  lähtöpäivän sateisena aamuna.SSCN5508

Siida Inarissa vietti juhlavuotta, 20 vuotta sitten ensimmäisellä reissullamme kävimme katsomassa vasta avattua laitosta – nytkin poikkesimme, ja ihmettelimme rannassa upeaa venettä. Luulin että se on Kimin, tai jonkun muun kuuluisuuden, mutta se oli Inari III, lähdössä Ukonkivelle…SSCN5505

Tänä yönä 9.8. elimme kuin herrasväet yleensä, mökkinä meillä oli Pyhällä Akanhippu, sekin ennestään tuttu. Kierreportaat yhdistivät mökin kolme kerrosta. Käytimme kuitenkin vain kahta, alakerran hulppeaa saunatilaa, ja keskikerroksen asuintilaa.SSCN5646

Täältä ei tietenkään puuttunut mitään, oli mahtava levittäytyä pehmeään ja leveään vuoteeseen, oli hienoa nauttia aamuauringosta upella terassilla  Olikohan hinta 65 euroa, upeus vissiin häikäisi muistin!

10.8 kummasteltiin Kemijärven omituisia kaistoja, mutta osattiin kuitenkin Rukalle. Mökkiä ei oikein meinannut löytyä, kunnes kysyttiin taas vanhaa tuttua Salmilammin majoitusta. Näissä mökeissä olemme olleet useasti, ja todella tyytyväisiä oltiin nytkin, jopa niin, että maksettiin vielä seuraavastakin yöstä 50 euroa.Mökki 2 on kehittynyt vuosien myötä, astiat olivat uuden veroisia, makuutilat mainiot, television kanssa oli joskus vaikeuksia, nyt kaikki toimi hienosti. Sauna on pienempi kuin kotisauna, eli siis todella pieni, mutta hyvälöylyinen.Rannassa jyrkän mäen alla on kota, ja vene.SSCN5574

Monet pöllöt on tässä rannassa kuunneltu, monet kuukkelit syötetty, monet makkarat paistettu.
Kaikki on todella siistiä ja kaunista, ja hyvät lenkkimaastot lähellä – ihana rauha jo liian tiukkaan rakennetun keskustan sijaan, suosittelen tätäkin. Puhelinnumeroa ei näy missään, mutta omistajan tapaa  040-6854550.

Oikeastaan pitäisi jo olla kotona, mutta matka oli vielä kovin pitkä ja etsiskelimme vielä mökkiä. Ajelimme katsomaan, millaisia löytyisi Lentiiran lomakyästä. Sinulle, joka kaipaat kauneutta ympärillesi, ja loistoa, ihania huonekaluja ja kimallusta, sekä vallan huikeaa tervanpolton historiaa, sinulle tämä on oikea paikka.Siellä järjetetään mielenkiintoisia kursseja, siellä on ollut maailman suurin  tervanpoltto, ja ainoana oikeudet elintarviketervaan! Rahaa mökkiin olisi tarvittu kuitenkin sen verran, ettei matkabudjettimme enää tuohon taipunut, joten matkaa jatkettiin Lieksaan asti. Sieltä löytyi Lomakylä Timitraniemi. (Nimi tulee Dimitri Oinosesta, joka vaihtoi keskustasta omistamansa tontin kirkon rakentamiseen, ja sai tämän niemen kunnalta  tilalle).
45 eurolla saimme mukavan mökin hyvin varustetulta alueelta , jossa on n. puolensataa hirsimökkiä, meidän mökki oli numero 25.

SSCN5628

Asuntovaunuja mahtuu 65, ja alueella on aivan mahtavan hyvä uimarantakin. Ja jättipuita!

SSCN5627

Ainoa miinus alueella oli yövalaistuksen puuttuminen, enää ei oltu valkeitten öitten pohjolassa, ja vessaan haparointi kävi seikkailusta. Mutta siistit paikat, ystävällinen palvelu  ja aivan huippuaamiainen valtakunnan parhaalla puurolla 8,50 euroa per henk. kyllä korvasi pimeän polun!

Pohjoisen mökkeily päättyi taas onnellisesti omiin mökkeihin. Hieno reissu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *