Siirry suoraan sisältöön

Mammasta tulikin mummo suurelle näyttämölle

Lemin nuorisoseuran näytelmistä tuttu Liisa Haiko sai kutsun Lappeenrannan kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Ensiesiintyminen on nyt lauantaina.

Liisa Haiko Oprina Lemin nuorisoseuran näyttämöllä. Arkistokuva.

Liisa Haiko Oprina Lemin nuorisoseuran näyttämöllä. Arkistokuva.

– Musiikkijuhlien aikaan heinäkuun lopussa teatterinjohtaja ja näytelmän ohjaaja Timo Sokura minulle soitti ja kysyi, kiinnostaisiko. Tottakai kiinnosti, kunhan vain asia järjestyisi. Timon ensimmäinen soitto tuli keskiviikkona, toinen sitten lauantaina, jolloin sovimme,  että olen mukana, mummon roolissa, Haiko kertoo.

Toivo Kärjen säveltämän ja Reino Helismaan kirjoittaman  laulunäytelmän ”Suutarin tyttären pihalla” harjoitukset alkoivat heti elokuun alussa, ja ovat siitä lähtien vieneet Liisa Haikon ajan tarkkaan.

– Harjoituksia on ollut kuutena päivänä viikossa, vain sunnuntait ovat olleet vapaina. Balettigaalan aikaan oli vapaata koko viikonloppu.

Mitenkään valtavaa eroa Tapiolan näyttämön harjoituksiin hän ei ole huomannut, sillä ammattilaisten ohjaamia Leminkin näytelmät ovat olleet. Puitteet tietysti ovat erilaiset.

– Käytössäni on toisen näyttelijän kanssa jaettu tilava pukuhuone asujen vaihtoon näyttämön taustan sijaan. Kovin montaa asun vaihtoa ei minulla tosin olekaan.

Nuoriin näyttelijöihin verrattuna Haiko on konkari. Näytelmässä ovat mukana kaikki kaupunginteatterin neljä uutta näyttelijää, joiden kanssa Liisa Haiko on opetellut taloa ja sen tapoja.

– Oikein mukavaa on nuorten kanssa tehdä töitä, kaikki ovat niin ihania. Koko ryhmä on todella mukava ja avulias, näyttämön takanakin työskentelevät auliisti opastavat, hän kiittää.

Mummon rooli näytelmässä on myös mieluinen.

– Vaikka onhan siinä opettelemista, että olen nyt mummo enkä mamma, joka oikeasti olen, hän nauraa.

Itse näytelmää hän kuvaa rillumarei-komediaksi, joka vetoaa varmimmin vanhempaan yleisöön. Se tapahtuu 1950-luvulla, jolloin se on kirjoitettukin.

Ainoa varjopuoli pikapestissä ammattiteatteriin on, että Haiko ei pääse nyt tekemään Shakespearen Myrskyä Lemillä.

– Harmittaa se, sillä olin itse Myrskyä tahtomassa. Mutta kun nyt tarjoutui tämä elämäni tilaisuus päästä ammattinäyttämölle, ilman muuta siihen tartuin.

Skottia esittävä Willehard Korander on yksi kaupunginteatterin uusista näyttelijöistä. Liisa Haikolla on Mummon rooli.

Skottia esittävä Willehard Korander on yksi kaupunginteatterin uusista näyttelijöistä. Liisa Haikolla on Mummon rooli. Kuva: Aki Loponen.

 

Suutarin tyttären pihalla saa ensi-iltansa nyt lauantaina 8. syyskuuta kello 19. Sitä esitetään joulukuun 20. päivään saakka. Tarkemmat näytösajat löytyvät kaupunginteatterin verkkosivuilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *