Siirry suoraan sisältöön

Viikinkiaika tuli Savitaipaleelle

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Viikinkiaika tuli Savitaipaleelle, kun Cathill Knives avattiin lauantaina.

Tuliniekalta vapautuviin tiloihin avautui käsin taottuja veitsiä myyvä kauppa. Juha Hölsä vieraili liikkeessä avajaispäivänä.

Tuliniekalta vapautuviin tiloihin avautui käsin taottuja veitsiä myyvä kauppa. Juha Hölsä vieraili liikkeessä avajaispäivänä.


Harvoin onnistuu suomenkielisen nimen muuttaminen maailmankielille yhtä hyvin kuin  Henri ja Inka Laarin perustaman firman nimi.  Kissamäellä Heituinlahdessa taotut puukot ja veitset saivat  näet viralliseksi nimekseen Cathill Knives.

Tarina alkoi muutamia vuosia sitten. Henri Laari toimi kokkina Helsingissä ja Lahdessa, tuli takaisin kotiseudulle, taisi ajaa taksiakin välillä ja sitten ihastui Juha Hölsän puukkoihin. Tuskin kumpikaan arvasi, mihin asti tämä pieni tuuppaus johtikaan.

Kun  nyt lauantaina pidettiin avajaisia tässä todella erikoisessa myymälässä, Juha Hölsä voi ihmetelen ja  tyytyväisenä katsella Henri Laarin hienoja veitsiä.. Vaatimaton kaveri myhäilee kuullessaan, että Henri pitää häntä oppi-isänään…

Kissamäen kotiin tulee ehkä enemmän tilaa nyt, kun myynti alkaa Tuliniekan entisen myymälän tiloissa. Ahjo sentään on vielä kotona, ja siellä ainakin toistaiseksi suurin osa töistäkin tehdään. Avajaispäivänä pihalla paistuivat grillimakkarat, ja sisäeteisessä siihen sekoittui kahvin ja herkullisen lettivehnäsen kutsuva tuoksu.

Myymälätilat on sisustettu varsin hyvällä maulla, harmaat sävyt tuovat mieleen savuisen ja nokisen pajan, vaikka kaikki onkin siistiä ja hyvässä järjestyksessä.

SSCN7068

Mukaan on saatu hyvin tähän keittiöveisten keskiaikaiseen tyyliin sopivia tuotteita, mausteita ja aika ärtsyjä kuivalihatuotteita. Kuivalihakundi ei häpeile yhtään mainostaessaan tuotteitaan ”Ronskia kotimaista Kuivalihaa Suomen ainoalta BEEF JERKY-valmistajalta”, on lisäaineetonta ja gluteenitonta,” törkyset 65 prossaa proteiinia”, naudan lisäksi löytyy kanaa ja possuakin… Voisi kuvitella Harald Hirmuisen näitä herkkuja hotkimaan!

Yhdellä seinustalla on hyllyrivi täynnä ”Poppamiehen” kastikkeita ja mausteita. Kieltä polttaa jo katsellessa ” Poppamiehen reseptit ja vinkit”-vihkosta. – Uskaltaiskohan kokeilla Paahdettua valkosipulimajoneesia vai heittäytyisikö tosi viikingiksi ja maistaisi jotain Hottia… Chilikastikkeista löytyy ehkä joululahjoja nuorisollekin… ja entäs sitten Grilliräyhin! Savuinen pippuri-chili mausteseos rouhinmyllyssä!

Jopa  keskiaikaankin naiset halusivat helyjä kaulaan, eikä niitä puutu tästäkään myymälästä. Marika Sepän  Mace-Design tekee aivan ihania heijastavia ulko-koruja. Voi olla, että allekirjoittanut tulee kulkemaan tulevana talvena seutukunnan liikkuvana joulukuusena, niin suloisia ovat heijastavista helmistä rakennetut korut.

Tarjolla on tietysti joulu- ja vuosikalentereita, niin lasten kuin viikinkiaikaan haikailevia aikuisiakin ajatellen, eikä arvontaakaan oltu unohdettu. Avajaisväkeä oli välillä myymälän täydeltä, niin että tuntui mahdottomalta saada  yrittäjäperhettä yhteen kuvaan, mutta onnistuihan se lopulta, kun ensin harjoiteltiin Sirpa-mummin kanssa.

SSCN7071

Kuvassa vilkkaasti paikkaa vaihdelleet Oliver, Iina, Nuutti (joka on juuri saanut silmälasit) ja Sirpa Laari. ”Ei oo vielä  kaikki! Valtteri puuttuu. – Se on laivalla! huikkaa joku lapsista…

Otetaan uusi kuva, jossa ovat mukana äiti Inka ja isä Henri.

SSCN7069

Ja sitten päästään asiaan. Olin ihaillut jo aikaisemmin netissä  veitsien kauniita kahvoja

SSCN7066

Nyt pääsin lopultakin kysymään, miten ne oikein tehdään.

Olin katsellut laatikkoa, jossa oli värikkäitä palikoita, luulin niitä lasten rakennuspalikoiksi, mutta seppäpä ottikin sieltä muutaman käteensä ja selitti : ”näissä on oikeasti käpy tai jotain muuta sisällä, ja se on ympäröity vähän niinkuin semmosella liima-aineella, ja sitten sorvataan ja hiotaan sopivaksi…”

SSCN7064

– Jotenkin silleen. Ja aivan upeita tulee!

Menestystä toivon tälle reippaalle yrittäjäperheelle. Uniikit puukot ja veitset ovat hieno lisä Savitaipaleen monipuolisten erikoistuotteitten joukkoon.

Myymälä on avoinna os. Peltoinlahdentie 11, Savitaipale  arkisin klo 10–17, marras-joulukuussa myös kokeeksi lauantaisin klo 10–17.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *