Siirry suoraan sisältöön

Myrsky lumoaa Tapiolan näyttämöllä

Teksti ja kuvat Päivi Pokkinen

William Shakespeare kirjoitti näytelmän Myrsky noin 400 vuotta sitten. Tunnustan: en ole nähnyt sitä aiemmin näyttämöllä.

Lemin nuorisoseuran esityksen pääosassa Prosperona nähdään Kai Grén.

Lemin nuorisoseuran esityksen pääosassa Prosperona nähdään Kai Grén.

Ennen ensi-iltaa mielessä oli hienoinen epäilys, onko se vielä ajankohtainen, vai onko kevyt pöly laskeutunut jo sen ylle?
Ikärasismiin ei pitäisi syyllistyä edes teatterin katsomossa. Epäilyt haihtuivat Tapiolan katsomossa nopeasti. Tekninen kehitys ei muuta perusasioita. Vaikka hallitsijat ja valtiot vaihtuvat, ihminen säilyy entisellään. Raha houkuttaa ja valta kutsuu. Niitä halutessaan moni on valmis panemaan alttiiksi lähes mitä tahansa. Juonittelun ja vallanhimon
vastapainona on rakkauden voima, jalous ja anteeksiantamus.

Höystettynä annoksella mystiikkaa ja taikaa syntyy klassikko, jonka lumoon aika ei pysty. Seurantalon karulla puupenkillä istuessa, tekstin soljuessa ja näyttämökuvien vaihtuessa, on helppo ymmärtää, mikä Myrskyssä on viehättänyt ihmisiä jo vuosisatojen ajan.

Myrskyn valitseminen harrastajateatterinäyttämölle on ohjaaja Sami Sivoselta rohkea teko. Mutta kun osaset ovat kohdallaan, rohkeus kantaa ja kannattaa. Lemin nuorisoseuran näytelmäryhmän osaaminen on niin vankkaa ja monipuolista, että siihen kannattaakin luottaa. Tasaisen varma näyttelijäntyö, viitteellinen lavastus, näyttävä puvustus ja uuden valaistus- ja äänitekniikan hyödyntäminen saavat katsojan viihtymään ikiaikaisen, sadunhohtoisen tarinan äärellä.

Juonittelu vallan kaappaamiseksi saa hurjiakin muotoja. Kuvassa vasemmalta Sami Heinilä, Pentti Kauppi, Markku Peutere ja Arto Penttilä.

Juonittelu vallan kaappaamiseksi saa hurjiakin muotoja. Kuvassa vasemmalta Sami Heinilä, Pentti Kauppi, Markku Peutere ja Arto Penttilä.

Tapiolan näyttämöllä Myrsky kuullaan Teemu Salohalmeen uutena suomennoksena, jonka on sovittanut Sami Sivonen. Ohjauksesta vastaa Sami Sivonen yhdessä Pirja Arposen kanssa. Näyttävän puvustuksen on toteuttanut 1600-luvun tyyliä mukaillen Airi Peutere. Musiikkia ovat olleet luomassa Simon Kiuru ja Pirja Arponen.

Lemin näyttelijät ovat tasaisen varmoja. Kai Grén on vakaa, tarinaa eteenpäin vievä Prospero, jonka vivahteikasta ääntä on ilo kuunnella. Jenni Nikku, ilmava Ariel, tulee ja menee henkien tapaan nopeasti isäntänsä käskystä.

Helmi Heinilä herkkänä Mirandana on Tapiolan näyttömän uusia taitajia. Hänen vastaparinaan, prinssi Ferdinandina, nähdään Joonas Vitikainen. Nuoret näyttelijät rakentavat raikkaasti ja uskottavasti kuvaa keskinäisen suhteensa kehittymisestä.

Miranda, Gonzalo ja Fredinad - Helmi Heinilä, Markku Peutere ja Topias Vitikainen.

Miranda, Gonzalo ja Fredinad – Helmi Heinilä, Markku Peutere ja Topias Vitikainen.

Markku Peutere neuvonantaja Gonzalona luo roolihahmonsa varmalla otteella. Pentti Kaupissa Napolin kuninkaana on roolin vaatimaa arvokkuutta.

Arto Penttilä kuninkaan veljenä ja Sami Heinilä Milanon herttuana ovat hyvin yhteen toimiva mammonan ja maineen sokaisema kaksikko. Aatelistoa edustavat myös Marjo Rüster ja Liisa Junnonen loistokkaina kuninkaan lordeina. Liisa Junnonen toinen rooli uppoavan laivan puosuna eroaa sopivasti hovin loistosta.

Villeintä meno on, kun hirviö Caliban (Jussi Sinkko), leipuri Stephano (Hannu Hovi) ja narri Trinculo (Jonna Kankaanpää) tyhjentävät kuninkaan laivan viinivarastoa. Kun rytmi on kohdallaan, on vauhdin hurmaa ilo katsoa. Varsinkin hirviön rooli on myös fyysisesti vaativa.

Trinculo, Stefano ja Caliban - Jonna Kankaanpää, Hannu Hovi ja Jussi Sinkko.

Trinculo, Stefano ja Caliban – Jonna Kankaanpää, Hannu Hovi ja Jussi Sinkko.

Myrskyn yhteinen tekijä on rohkea heittäytyminen. Koko esityksestä musiikki mukaan lukien huokuu varmuus ja tekemisen meininki.

Tapiolan nuorisoseurantalon akustiikka asettaa omat haasteensa. Muutamissa kohdissa tekstin herkulliset käänteet eivät kuulu kunnolla katsomoon asti, jos replikointi on liian nopeaa tai äänenkäytön vaihtelut voimakkaita.

Vinkkinä katsojille: Jos Myrskyn teksti ei ole entuudestaan tuttua, varsinkin käsiohjelman keskiaukeama kannattaa tutkia tarkasti ennen esityksen alkua. Näytelmän juonen seuraamista helpottaa huomattavasti, jos tietää henkilöhahmojen sukulaisuussuhteet ja tilanteen, josta tarina alkaa. Kun läksyt on tehty, odotettavissa on antoisa teatteri-iltapäivä.

Edellä mainittujen lisäksi: Myrskyn laulut on säveltänyt ja opettanut Pirja Arponen, laulut on äänittänyt Valtteri Backman, tehosteet toteutti Simon Kiuru. Kuiskaajana toimii Leena Uski.Maskeerauksesta vastaa Pirjo Nykänen, kampauksista Anne Holopainen, lavastuksen toteuttivat Kari Haiko, Airi Peutere ja Leena Uski. Lavastuksen ja valaistuksen suunnitteli Sami Sivonen, teknisestä toteutuuksesta vastaavat Juha Junnonen, Maija Hyväri ja Ville Rautiainen. Julisteen ja käsiohjelman teki Tarja Lindfors.

1 kommentti artikkeliin “Myrsky lumoaa Tapiolan näyttämöllä”

  1. Siru Liljander

    Voin ilolla yhtyä näihin Päivin kommentteihin vaikka en vielä valitettavasti ole saanut koko näytelmää katsottua. Kaikille, koko isolle tuotantoryhmälle ISo kiitos ja menestystä jatkoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *