Siirry suoraan sisältöön

Pientä metsäretkeilyä Mäntyperällä

Teksti ja kuva Sirkka-Liisa Vaalivirta

Talvikauden reittilaskennat ovat taas menossa. Viime keskiviikkona aloitettiin  Mäntyperän 3,5 kilometrin reitillä, joka on tähän vuoden aikaan varsin helppokulkuinen.

Reitti vei metsäautotietä pienen mäen harjalle.

Reitti vei metsäautotietä pienen mäen harjalle.

Ensin kilometrin verran halki metsäaukon ja pienen pellon piennarta, sitten jonkun matkaa Mäntyharjun tietä, joka  aukon  reunaan rajoittuvan pätkän jälkeen pujahtaa metsään ja nuoreen, noin viisimetriseen taimikkoon.

Märän rämeikön kohdalta reitti kääntyy Survajantielle, kulkee kangasmetsän laitaa ja kosteiden kuusikoiden halki kotipihaan asti.

Kiipesimme metsäautotietä jyrkän mäen päälle, ihmettelimme erikoisen näköisiä pitkäneulaisia männyntaimia, jotka kuivasta kesästä huolimatta olivat kasvaneet mainiosti. Hirven jälkiä oli runsaasri, mutta ei ollut mäntyherkut ainakaan vielä kelvanneet.

Odotin tältä aukolta isolepinkäistä, jonka siellä usein olin tavannut  -mutta ei nyt. Sen sijaan saatiin kaksi käpytikkaa, kaksi teertä, puukiipijäpari ja sinitiaisia neljä. Aamusella kronkunut korppi pysytteli hiljaa.

Kostea, tihkusateinen ilma helli poskia, mutta kasteli silmälasit ja kiikarit sekä muistiinpanovihkon. Pellolta ei horsmikosta ja rikkaruohokentältä noussut minkäänlaista lintua. Liekö siemenet jo syöty.

Metsäosuuskin oli melko hiljainen, muutama talitiainen, hippiäinen, ja ykskaks yllättäin kaksi metsoa! Kotipihaa lähestyessä pikkulintujen määrä suorastaan räjähti käsiin, se oli mahdotonta laskea, joten ihan varmuuden vuoksi laitettiin ylös  kolmekymmentä talitiaista, kaksi töyhtötiaista, yksi hömö ja kymmenen sinitiaista.
Enimmäthän ne tietenkin löytyivät sitten pihapiiristä ruokinnalta. Toiset laskivat pihasta sillä aikaa, kun emäntä keitti pottuja ja laski keittiön ikkunasta…Harmaapäätikka-naaras, käpytikka, kaksi koirasta ja naaras, töyhtötiainen, talitiainen 25, sinitiainen 4, närhi 3, oravia kolme ja tietenkin Harmi, kissa. Muutaman vuoden ajanhan laskentaan on otettu mukaan myös nisäkkäät.

Tätä reittien syyslaskenta-aikaa on vielä 14.11. asti jäljellä, ja kaksi reittiä odottaa kulkijoita. Mäntyperän pitkä, noin 5 km, ja Hyrkkälän (Kurhilan) 3,5 km. Jälkimmäisen varrella on laavu ja huussi, sekä metsäinen ruokintapaikka. Molemmilla reiteillä on myös mahdollisuus evästellä tai paistaa makkaraa. Jos haluat lähteä mukaan, niin soita allekirjoittaneelle puh. 050-5373903, niin sovitaan aika!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *