Siirry suoraan sisältöön

Lumi ja pakkanen tuovat linnut pihaan

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta
Toki  linnut katselevat jo alkutalvesta entiset tutut ruokintapaikat, mitä siellä on tarjolla, ja mitä lienee naapurissa. Monilla kylillä parvet kiertelevätkin ruokaa etsiessään, aamiaisella täällä, päiväruokaa tuolla ja pientä iltapalaa hämärissä kolmannella pihalla.


Pihabongaus on mainio tapa seurata lintujen käyttäytymistä, lajeja ja määriä, ja niin on tänä vuonnakin innokkaasti tehty. Lauantaina  26.1. Mäntyperän eukko tarkasteli oman pihan lajit vasta illansuussa.

SSCN8367

Tarkoituksena oli saada listoille myös pihan pieni pöllö,  ja muutaman sekunnin mittaisen vierailun se tekikin napatakseen tiaisen. Varpuspöllö ei ole juurikaan saalistaan suurempi, mutta niin vain käpytikatkin (3) jumittuivat pitkäksi aikaa paikoilleen henkeä haukkomaan, ennenkuin uskaltautuivat takaisin rasvakakun kimppuun.

Pöllön ja tikkojen lisäksi omasta pihasta listasin 25 tali-  ja 14 sinitiaista, töyhtö-, hömö- ja kuusitiaisiakin yhden kutakin. Mustarastaita kaksi, närhiä neljä, harakat nauroivat kolmen voimin,  ja keltasirkkuja kauroilla ruokaili 23.

Sunnuntaiaamuna 27.1. heti aamuaikaisin kiikaroitiin kahden hengen voimin ikkunan alla olevalle ruokintapaikalle Hyrkkäläntien varressa. Käpytikkapari vuorotteli rasvakakulla kahden harmaapäätikkakoiraan kanssa, ehtipä tuohon kymmenkunta talitiaistakin, sinitiaisia täysi tusina, ja auringonkukansiemeniltä silloin tällöin neljä hömöä, kaksi kuusitiaista, yksi töyhtis, pari närhiä, kymmenen pulleaa viherpeippoa ja kolme punaista punatulkkua.

Mutta se paras, joka kesää lupaa jo puolen kuun päähän, peippo käväisi ihan yksinään, vaikka tässä kuvassa tarkkasilmäinen löytää niitä kaksi.

DSCN8390

Hyrkkälän martat ovat pitäneet bongauspäivän jo monena vuonna, tällä kertaa  kokoonnuttiin taas Pihamontielle Ramulaan. Kauniimpia maisemia saa hakea, peltojen ympärillä lumiset puut ja pensaat, pihojen omenapuut ja sireenit lumikuorrutteessa  – ja siniseltä taivaalta auringon tuikahduksia vielä tuohon!

Vaikka  olimme pukeutuneet viimaista pakkasta vastaan, niin mikäpä sen mukavampaa kuin tarkkailla pihalintuja runsaan kahvipöydän ympäriltä, isoista ikkunoista! Ainoa, jota linnut eivät tällä kertaa hiukkaakaan kiinnostaneet, oli isännän paikan valloittanut talon kissa.

SSCN8535

Sireenipensaan alle ruokinnalle tipahteli viisitoista talitiaista, samanverran sinitiaisia, kaksi hömöä, viherpeippoja 16, keltasirkkuja kolme ja korea punatulkkukoiras. Närhikin käväisi ja kolme harakkaa riekkui lehtikuusen latvuksessa. Pikkuvarpusia kaivattiin turhaan, ne taisivat olla naapurissa vierailulla, mutta paras yllätys olivatkin sitten seitsemän pyrstötiaista!

Kotiin lähtiessä kokoonnuttiin sitten yhteiskuvaan sireenipuskien kaariporttien alle.

SSCN8534

Kuvassa vasemmalta Leila Kannelniemi, Teuvo ja Anja Ramula, Hannu Laihanen, ja komeassa kettuturkissa Eira Eteläpää sekä piisamiturkissaan Ossi Eteläpää. Ja kameran takana BirdLifen retkikummi Sirkka-Liisa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *