Siirry suoraan sisältöön

Veteraanivastuun kerääjille ansioristejä

Teksti: Paula Penttilä
Lähikuukausien aikana Etelä-Karjalassa tullaan jakamaan Veteraanivastuu-ansioristiä eri Sotaveteraaniyhdistysten alueilla toimineille yksityisille kerääjille. Tavoitteena on järjestää yhteinen huomionosoitustilaisuus sekä keskitetysti että paikallisesti.


Veteraanivastuu ry perustettiin 12.10.2006. Yhdistyksen perustajajäseninä ovat Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto, Rintamanaisten Liitto ja Kaatuneitten Omaisten Liitto. Perustajajäsenistä Rintamanaisten Liitto purki toimintansa 6.3.2013.

Veteraanivastuun toimialaan kuuluu veteraanijärjestöjen ja Kaatuneitten Omaisten Liiton yhteinen hengellinen työ, kansainvälinen toiminta ja perinnetyö sekä yhteinen keräystoiminta ja muu varainhankinta. Sotiemme Veteraanit – tai paikkakuntakohtaiseen keräykseen. Toiminta keräyspiireissä tapahtuu vapaaehtoisvoimin.

Etelä-Karjalassa ensimmäinen keräyspäällikkö oli Matti Ruskonmäki ja nyt keräyspäällikkönä toimii Leena Ristimäki. Hän on ollut tehtävässä 3,5 vuotta.

Keräysten ja muun varainhankinnan tuotto käytetään jäsenjärjestöjen välityksellä sotiemme veteraanien ja sotaleskien avustamiseen kuten lääkkeiden omavastuuosuuksiin, kotien siivouksiin, kuntoutukseen ja virkistykseen. Yhdistys rahoittaa suoraan veteraanien kodeissa tapahtuvaa avustajatoimintaa.

Syksyllä 2018 suoritettiin 1. keräys Imatralla ja Ruokolahdella Raja- ja Merivartiokoulun erikoisjääkärien toimesta. Kaikissa keräyksissä oli 40 varusmiestä.

Toinen keräys oli Lappeenrannassa ja se toteutettiin niin ikään syksyllä. Maasotakoululta Haminasta oli 96 varusmiestä ja leiristä kaksi autoa. Lisäksi oli kuusi paikallista henkilöä kuljettajina. Keräysalueet olivat Joutseno, Lauritsala sekä sovitut kauppakeskukset Lappeenrannassa.

Keräyksen kokonaissuunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Paavo Pulli. Lappeenrannassa on toinen keräys keväällä 2019. Lemi, Luumäki ja Savitaipale järjestävät omilla alueillaan keräyksen keväällä 2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *