Siirry suoraan sisältöön

Pekka Puupää tuo kesän pimeimpään talveen

Lemin Tapiolassa koittaa marraskuussa koko pimeän talven kestävä kesä. Pekka Puupää kirmaa silloin kesälaitumille yhdessä Pätkän ja muiden kavereidensa kanssa.

Ohjaaja Pirja Arponen tekee kesän keskelle talvea yhdessä Sami Heinilän (Pekka Puupää) ja Markku Peutereen (Pätkä) sekä Lemin muun teatteriryhmän kanssa.

Ohjaaja Pirja Arponen tekee kesän keskelle talvea yhdessä Sami Heinilän (Pekka Puupää) ja Markku Peutereen (Pätkä) sekä Lemin muun teatteriryhmän kanssa.

Lemin nuorisoseuran tulevan kauden näytelmälle ohjaaja Pirja Arposella oli useampi vaatimus: sen tuli olla hyvää mieltä tuottava kappale, jossa on rooleja isolle näyttelijäjoukolle, myös miesten ja naisten rooleja sopivassa suhteessa.

Ja kun näytelmiä katsomaan pitää saada porukkaa, myös näytelmän nimellä on väliä.

– Nimen jo pitää kertoa, mistä näytelmässä on kyse. Pekka Puupää kesälaitumilla kertoo. Arponen sanoo.

Pekka Puupää on kerronnaltaan ja aihepiiriltään ihan toista kuin viime talven Shakespeare-klassikko Myrsky. Mutta juurensa valinnnalla on Myrskyssä.

– Kun katsoin Sami Heinilää häijynä Antoniona, hänessä pyrki humoristi esiin. Nyt Pekka Puupäänä hän saa näyttää sen puolensa, Myrskyn apuohjaajana toiminut Arponen kertoo.

Arponen tutustui Puupää-elokuviin ja päätyi vuonna 1953 filmattuun Pekka Puupää kesälaitumilla -elokuvaan.

Reino Helismaan käsikirjoitusta ei sen sijaan meinannut löytyä mistään, kunnes Sami Sivonen sen Arposelle toimitti.

Kevään aikana Pirja Arponen on ehtinyt paneutua käsikirjoitukseen, jonka on sovittanut Tiina Uotila.

– Emme kopioi elokuvaa, vaan teemme ihan omannäköisemme Puupään, Arponen korostaa.

Myös roolitus alkaa olla valmis elokuussa alkavia harjoituksia varten: Sami Heinilä nähdään Pekkana, Markku Peutere Pätkänä, Kai Grén Kalevina (jota elokuvassa esitti Olavi Virta), Jussi Sinkko kiinteistövälittäjä Muikkuna.

Justiinan roolissa nähdään Liisa Haiko.

– Mielelläni roolin teen. Suostuin jo ennen kuin olin nähnyt käsikirjoituksen, Haiko sanoo.

Puupää-elokuvat sisälsivät paljon musiikkikohtauksia, joten laulaja kuullaan Tapiolassakin. Kai Grén saa näyttää laulajankykynsä elokuvans suosikki-iskelmissä ”Minä soitan sulle illalla” ja ”Sinun silmiesi tähden”, ja muutakin musiikkia kuullaan.

Pekka Puupäät filmattiin 1950-luvulla, jolloin suuri osa Tapiolan näyttelijöistä ei ollut vielä syntynytkään. Tuttuja ne tuntuvat olevan silti kaikille – jo ennen näytelmän valintaa.

– Ei niitä ole voinut välttyä näkemästä, Sami Heinilä sanoo.

– Olen minäkin niitä katsonut, ja pikkuvelikin tykkää, sanoo 13-vuotias Helmi Heinilä, jolle myös on luvassa näyttelijän hommia ensi talveksi.

Lemin nuorisoseura esittää ”Pekka Puupää kesälaitumilla” seuratalo Tapiolan näyttämöllä. Ensi-ilta lauantaina 23. marraskuuta kello 14.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *