Siirry suoraan sisältöön

Kortekankaan, Palon ja Nykäsen konsertissa soi päivänpaiste

Vastikään Kansallisoopperan taiteelliseksi suunnittelupäälliköksi valittu baritoni Jaakko Kortekangas esiintyy Lemin musiikkijuhlilla kahdesti torstaina 25.heinäkuuta.

JaakkoKortekangas. Kuva Timo Mokkila.

JaakkoKortekangas. Kuva Timo Mokkila.

Vanamokodin ilmaiskonsertissa kuullaan joitakin maistiaisia myös illan kirkkokonsertista, jossa kesä kukkii kirjavana, kun Kortekangas ja sopraano Mari Palo esittävät valikoiman vuodenaikaan sopivia lauluja pianisti Jukka Nykäsen säestyksellä.

Jaakko Kortekangas voitti Lappeenrannan laulukilpailun miesten sarjan 30 vuotta sitten, vuonna 1989. Kortekangas kuvailee voittoa hyvin keskeiseksi oman identiteettinsä muodostumiselle:

– Olin lähdössä Saksaan teatteriin vakituiseen työsuhteeseen. Sain Suomesta lähtiessäni aimo annoksen lisää itsevarmuutta nimenomaan suomalaisena laulajana; urani ikään kuin ankkuroitiin suomalaiseen laulukulttuuriin, hän sanoo.

Kortekangas on työskennellyt pitkään saksalaisissa oopperataloissa. Hänen ohjelmistoonsa on kertynyt oopperaroolien lisäksi operettia, musikaaleja ja elokuvasäveliä. Lemin konsertissa kuullaankin monipuolisesti erilaisia sävellyksiä liedistä operettiin ja oopperaan.

Lemillä samalle lavalle nousevat Mari Palo ja Jukka Nykänen ovat Kortekankaalle läheisiä kollegoita ja ystäviä. Yhteisiä projekteja niin näyttämöllä kuin konserttilavoilla on molempien kanssa takana lukuisia. Palon kanssa Kortekankaan yhteistyö on jatkunut jo pari vuosikymmentä ja Nykäsen kanssa hän on tehnyt töitä tiiviisti etenkin viimeisten 2–3 vuoden aikana.

– Molemmat ovat erinomaisen joustavia, taitavia ja kiehtovia taiteilijoita, joiden kanssa työskenteleminen on aina juhlaa, musiikillista päivänpaistetta, Kortekangas ylistää.

Päivänpaisteesta nautitaan Lemillä myös ohjelmiston muodossa. Konsertin nimi on Laulujen kukkatarha, ja kesä on konsertin musiikissa vahvasti läsnä. Kortekangas poimii ohjelmasta yhden itselleen erityisen läheisen kappaleen, Kezäpäiväine Karjalan mäjel. Laulun teksti on peräisin Iivo Härkösen kokoelmasta Nouseva heimo (1921).

– Sain tuon kirjan karjalaiselta isotädiltäni 1990-luvulla. Esitettyäni laulua konserteissa ja Yleisradion äänitteellä siitä on tullut hyvin suosittu. Nimensäkin mukaisesti kyseessä on kesäinen laulu, joka on kuulunut minun kesiini jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Leppeät tuulet Lemin Vanamokodissa torstaina 25.7. kello 14 ja Laulujen kukkatarha Lemin kirkossa kello 19.
Musiikkijuhlien koko ohjelma verkossa osoitteessa leminmusiikkijuhlat.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *