Siirry suoraan sisältöön

Kymmenen kirjavaa vuotta

Lemin Kirjava sai kuvapostia Savitaipaleelta. Se kertoo, että Lemin kirjava voi hyvin.

Lemin "uudempaa" nimikkoperunaa voi ostaa kaupasta Savitaipaleella.

Lemin ”uudempaa” nimikkoperunaa voi ostaa kaupasta Savitaipaleella. Kuva Johanna Vasara.

Se, että Sami ja Tiia Tapanainen kasvattavat Lemin kirjavaa Savitaipaleen Kuivasensaaressa ja tuovat myyntiin, ilahduttaa Lemin Kirjavaa tosi paljon.

Viime keväänä tuli kuluneeksi kymmenen vuotta sitten, kun Kirjavan päätoimittaja Yhteissanomien toimittajana istutti ensimmäiset, Ruotsista saadut Lemin kirjavan siemenperunat Klemin talon perunapenkkiin Lemillä. Melkein hävinneeksi luultu perunalajike oli palannut nimikkopitäjänsä multiin.

Sato yllätti runsaudellaan, siitä riitti jaettavaksi siementä muillekin jo seuraavana keväänä. Keväällä 2010 perustettiin myös verkkosivusto Lemin Kirjava, jonka alkutaipaleella perunauutiset olivat erityisen tärkeitä. Viljely jatkui Maila Klemin suojeluksessa,

Lemin kirjava kukassa kesällä 2010.

Lemin kirjava kukassa kesällä 2010.

Vielä kolmannenkin sadon eukkomamma kasvatti naapurinsa pellossa, mutta sitten oli aika antaa perinnepotaatti taitavimpien käsiin. Halukkaille riitti siemenperunoita, ja Maalaismarkkinoiden arvonnassa pottuonni suosi kymmentä kiinnostunutta.

 

Kolmannen kesän sato oli lopullinen lähtölaukaus Lemin kirjavan paluulle seutukunnan potaattipenkkeihin.

Kolmannen kesän sato oli lopullinen lähtölaukaus Lemin kirjavan paluulle seutukunnan potaattipenkkeihin.

Sittemmin Lemin Kirjava on saanut maistiaisia kaimastaan silloin tällöin. Tarkempaa kuvaa sen juurtumisesta seutuikunnalle ei ole tietoa. Mutta elossa on ja hyvin näyttää Lemin kirjavalla menevän, toivottavasti maistuu ihmisille jatkossakin.

Kirjavan siementä

tarjolla

Ylläolevan luettuaan Jaana Sinkko soitti ja kertoi, että heillä olisi Lemin kirjavan siementä tarjolla, ketä vain sen viljely kiinnostaa.

– Naapurin kanssa yhteisesssä pellossa Lemin kirjava tuotti hyvän sadon. Pienimmät mukulat olemme nyt kuten edellisinäkin syksyinä erotelleet siemenpotaateiksi. Niitä on nyt reilusti yli tarpeen, ja haluan laittaa hyvän kiertämään, Sinkko sanoo.

Hänen muutaman kesän kokemuksensa perusteella Lemin kirjava on tasaisen hyvä kasvatettava. Huononakin perunavuonna se tuottaa satoa, ja siemeneksi riittää hyvin pienikin mukula.

– Tautejakaan siinä ei ole ollut. Tänäkin kesänä se menestyi, vaikka kuivuuden takia jätimme penkit multamatta, Sinkko kertoo.

Siemenpottuja voi kysyä vaikka heti, jos on kellari missä niitä säilyttää. Jaana Sinkon puhelinnumero on 050 358 7072.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *