Siirry suoraan sisältöön

Lemin nimi käytössä jo 390 vuotta

Lemi ensin kylän nimenä ja sitten pitäjän nimenä täyttää tänä vuonna 390 vuotta, kirjoittaa Jukka Mikkola.

Jukka Mikkola lähetti Lemin Kirjavalle sähköpostia:

Olen jatkanut sukuni Okko-suvun tutkimusta ja siinä samalla tutkin myös Lemin historiaa. Siihen liittyen löysin vuoden 1629 pikkukymmenysluettelosta vanhimman tiedon, jossa Lemin kylä (Clemis by) mainitaan virallisesti nimeltä. Olen laittanut siitä dokumentin kronologiseen historiaan vuoden 1629 kohdalle. Sama dokumentti löytyy myös tekemästäni tutkimuksesta ”Lemin Okko- suku 1500-luvun lopusta 1700-luvun alkuun” kotisivullani.

Pikkukymmenysluettelot ovat veroluetteloita, joihin on merkitty maksetut verot kaurasta ja pavuista kappoina.

Perimätiedon mukaan Lemin nimi on lähtöisin Klemetti-nimisestä miehestä, joka asui ja viljeli nykyisessä kirkonkylässä olevaa Juvolan tilaa.

Perimätietoon on nyt tullut tutkimukseni kautta vahvistusta. Itse asiassa se johtaa vuoteen 1591, josta vuodesta lähtien Lemetti Juvoinen (Clemet Jufwoinen) asui ja viljeli maata Keskisenpään kylässä. Hänen poikansa Niilo Lemetinpoika asui ja viljeli taas Juvolassa vuodesta 1602 lähtien ennen siirtymistään Sorvarilaan vuonna 1612. Lemetin toinen poika, Niilon veli, Olli Lemetinpoika sen sijaan jäi Juvolaan. Hänet on merkitty sukunimellä Lemi vuosien 1627 ja 1628 maakirjoihin. Olli Lemetinpojan jälkeen Juvolan tilaa viljeli jatkossa hänen poikansa Lemetti Ollinpoika Lemi (Clemet Olsson Clemi).

Vanhimmassa säilyneessä henkikirjassa vuodelta 1635 esiintyy myös kylän nimenä Lemi ja siinä vanha isäntä Lemetti Ollinpoika Lemi. Tämä dokumentti löytyy myös tekemästäni tutkimuksesta ”Lemin Okko- suku 1500-luvun lopusta 1700-luvun alkuun” kotisivullani.

Kylän nimi Lemi (Clemis) ei kuitenkaan vakiintunut käytäntöön, vaan nimi Juvola esiintyy kuitenkin pääsääntöisesti maakirjoissa ja henkikirjoissa 1600-luvulla. Itse asiassa Lemillä oli siihen aikaan kaksi Juvolaa. Nykyisessä kirkonkylässä on ollut Juvolan kylä ja sen lisäksi vielä nykyisinkin olemassa oleva Juvolan kylä.

Lemi ensin kylän nimenä ja sitten pitäjän nimenä täyttää siis tänä vuonna 390 vuotta.

Jukka Mikkola

Avainsanat:

3 kommenttia artikkeliin “Lemin nimi käytössä jo 390 vuotta”

 1. Minä aina olen luullut, että Klemetin nimestä lyhentäen kylä oli ensin Klemi ja sitten k-kirjain pois. Vai oliko suomennettu Clemis Klemiksi?
  Pelkkä Lemetti on mäkenä nimetty Savitaipaleellekin, Virmajärven itäpuolelle. Muistelisin sen tarkoittavan viskaamatonta, siis seulomatonta puitua viljaa.

 2. Markku Nikunen

  Kiitos Jukka! Teet todella arvokasta työtä tutkimalla sukusi ohella Lemin, minunkin syntymäkotikuntani historiaa!
  Nuo Lemin kylät näyttävät olevan nykyäänkin hajallaan ympäri pitäjää. Esimerkiksi minun syntymäkotipaikkani kuului Vainikkalaan, vaikka sijaitsi lähes kymmenen kilometrin päässä pääkylästä, Tevaniemen kulmilla.

  Markku Nikunen

 3. Suurkiitos taas Jukalle näiden asioiden selvittämisestä. Vanhojen asiakirjojen lukeminen vaatii osaamista, jota harvoilla on. Siitä saimme kesällä oivan näytteen myös Okkojen sukukokouksessa.
  Sitä juuri on joskus ihmetelty, että kirkonkylän (sekä Taurin)tilat on rekisteriasiakirjoissa nimetty Juvolan kylään kuuluviksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *