Siirry suoraan sisältöön

Lemin Kirjavasta vuoden kotiseututeko

Lemin Kirjavan päätoimittaja Kaija Lankia sai maanantaina kunnian ottaa vastaan Lemin kotiseutuyhdistyksen Kotiseututeko 2019 -palkinnon.

Kiertopalkinnon Kaija Lankialle (oik.) luovuttivat kotiseutuyhdistyksen sihteeri Eija Kuitto ja puheenjohtaja Heikki Haiko.

Kiertopalkinnon Kaija Lankialle (oik.) luovuttivat kotiseutuyhdistyksen sihteeri Eija Kuitto ja puheenjohtaja Heikki Haiko. Kuva: Pentti Pitkänen.

Vuodesta 2009 kietäneen säräkaukalo -palkinnon tarkoituksena on kannustaa yksityishenkilöitä, yrirtyksiä ja yhteisöjä toimimaan aktiivisesti kotipaikkakuntansa hyväksi.

Kaija Lankian katsottiin tehneen niin toimittamalla Lemin Kirjava (leminkirjava.fi) -verkkolehteä, josta kymmenen toimintavuoden aikana on tullut merkittävä informaatiokanava lemiläisille. Lemiläisyys ja lemiläiset tavaramerkit ovat läsnä kirjoituksissa, palkinnon myöntäjät perustelevat.

”Työ kotikunnan hyväksi vaatii vahvaa sitoutumista, kykyä nähdä asioita puoluettomasti ja taitoa kuunnella ihmisiä. Näistä tekijöistä Kaija Lankia rakentaa puoluettoman, asiallisen ja tunnetun informaatiokanavan”, perustelut jatkuvat.

Lemin Kirjava ja Kaija Lankia kiittävät hienosta tunnustuksesta todeten, että kotiseututyötä voi tehdä monella tavalla – ja myös kunnan rajat ylittäen. Lemin Kirjava ei olisi sitä mitä se on nyt – noin tuhat lukijaa jollain tavoin säännölliseti tavoittava ilmaiskanava – jos päätoimittaja Lankialla ei olisi aisaparina Savitaipaleen ”kirjeenvaihtaja” Sirkka-Liisa Vaalivirtaa. Kiitos kuuluu siis myös hänelle.

Kirjavaa luetaan eri puolella Suomea ja ulkomailla Amerikkaa ja Australiaa myöten. Silti se luetaan niin kutsuttuihin hyperlokaaleihien (erityisen paikallisiin) medioihin. Lemin Kirjava olikin mukana vuonna 2017, kun Helsingin yliopiston ruotsinkielinen Svenska social- och kommunalhögskola yhdessä Turun ylipiston kanssa tutki 2000-luvulla syntynyttä uudenlaista paikallista julkaisemista.

Tutkijat löysivät Suomesta tuolloin 27 tällaista hyperlokaalia julkaisua. Lemin Kirjava oli niiden – oliko niitä 12 – jotka pääsivät lähempään tarkasteluun. Kaija Lankia matkusti sitä varten Helsinkiin kertomaan julkaisustaan.

”Lemin Kirjava on ensisijaisesti päätoimittajansa harrastus- ja kotiseututyötä”, tutkijat luonnehtivat osuvasti verkkolehteä.

Kaakkoisesta Suomesta 27:n joukkoon oli löytynyt kaksi julkaisua. Toinen niistä oli Lemin kotiseutuyhdistyksen tuottama Lemin kotiseuturatio!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *