Siirry suoraan sisältöön

Vanhat lehdet kertovat

Eukkomamma pistäytyi Savitaipaleen kirjastoon ja tutustui Länsi-Saimaan Sanomien 70-vuotisnäyttelyyn. Vanhojen lehtien selaaminen nostatti muistoja ja välilllä (vinon) hymyn.

Talvella 1988 valmistauduttiin kesään ja Lemin pitäjän 300-vuotisjuhliin – ja siinä samalla Lemin musiikkipäiviin (nyk. musiikkijuhlat). Musiikkiyhdistyksen sihteeri Riitta Järvinen vastaili lehden (silloin Yhteissanomat) kysymyksiin kesän juhlien rahoitustilanteesta. Järvinen luonnehti tilannetta huonoksi, kun valtio ei ollut myöntänyt avustusta.

Musiikkiyhdistys kääntyi kunnan puoleen; sveitsiläinen kuoro olisi tulossa esiintymään samalla pitäjän 300-vuotisjuhliin, kunhan rahoitus järjestysi. Kunnanhallitus ei asialle lämmennyt:

kuoro

Sittemmin kunnanhallitus ei ole tainnut toimia lemiläisten musiikkimaun tuomarina…

Tuon talven puhuttavin kysymys taisi kuitenkin tulla seurakunnan puolelta. Olihan lehtorina toiminut Liisa Suihko vihityttänyt itsensä papiksi ja halusi päästä tekemään papin töitä. Sille oli kuitenkin yksi este:

 

liisa

Kirkolliskokouskin on erehtyväinen, muistutti kirkkoherra Lauri Vaalgamaa.

lauri

Eukkomamma muistaa tämän ajan hyvin, sillä tuskin mistään aiheesta sitä ennen tai sen jälkeen sai toimittajan työssään keskustella asianomaisten kanssa niin paljon. Asiaa puitiin kirkkoherranvirastossa iltamyöhälläkin, ja kirkkoherran perustelut olivat monimuitoisemmat kuin mitä lehteen painettiin.

Miten se onkaan, mutta vanhat uutiset ovat monasti paljon mielenkiintoisempia kuin uudet…

Länsi-Saimaan Sanomien 70-vuotisnäyttely Savitaipaleen kirjastossa 14.2. saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *