Siirry suoraan sisältöön

Hallinto-oikeus vahvisti seurakuntatalon käyttökiellon – vuokrasopimuksen purku lainvastainen

Itä-Suomen hallinto-oikeus on antanut päätöksen Lemin seurakuntatalon vuokralaisen valitukseen talon käyttökiellosta ja heidän vuokrasopimuksensa irtisanomissta: vuokrasopimuksen irtisanominen ei ollut pätevä, käyttökielto oli.

Valituksen tehnyt Pirjo Torvi-Piira muutti pois seurakuntatalon asunnosta lokakuussa.

Valituksen tehnyt Pirjo Torvi-Piira muutti pois seurakuntatalon asunnosta lokakuussa.

Lemin seurakuntatalon vuokralaisena asunut Pirjo Torvi-Piira teki valituksen Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvoston päätöksestä 15. toukokuuta 2019. Tuolloin kirkkoneuvosto päätti pysyttää maaliskuussa tekemänsä päätöksen seurakuntatalon käyttökiellosta ja samalla irtisanoi Pirjo Torvi-Piiran ja Matti Piiran vuokrasopimuksen talossa sijaistevasta asunnosta.

Pirjo Torvi-Piira teki oikaisuvaatimuksen jo kirkkoneuvoston 26. maaliskuuta 2019 päätöksestä, jolla seurakuntatalo laitettiin käyttökieltoon. Tuolloin neuvosto ei päättänyt vuokrasopimuksen irtisanomisesta. Torvi-Piira olisi halunnut edelleen jatkaa asumista asunnossaan, jossa ei oltu tehty sisäilmatutkimuksia.

15.5.2019 kokouksessaan kirkkoneuvosto hylkäsi Torvi-Piiran oikaisuvaatimuksen ja piti talon käyttökiellon voimassa. Samassa pykälässä kirkkoneuvoston jäsen Anni Kilpiä esitti, että Piirojen vuokrasopimus irtisanotaan. Kirkkoneuvosto päätti irtisanoa sopimuksen.

Irtisanominen

lainvastainen

Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi 2. heinäkuuta 2020 kirkkoneuvoston toukokuun 2019 päätöksen siltä osin, kun se koski Piirojen vuokrasopimuksen irtisanomista. Hallinto-oikeus katsoo, että kirkkoneuvosto ei voinut ottaa vuokraopimusasiaa käsiteltäväkseen oikaisuvaatimuksen yhteydessä, vaan asia olisi edellyttänyt kokonaan uutta käsittelyä ja hallintopäätöstä.

Siksi kirkkoneuvoston päätös vuokrasuhteen irtisanomisen osalta on lainvastaisena kumottava.

Piirat muuttivat asunnosta pois lokakuussa 2019.

Käyttökiellosta

ei huomatusta

Sen sijaan kirkkoneuvoston päätöksestä asettaa koko seurakuntatalo käyttökieltoon ei hallinto-oikeudella ollut huomautettava. Kirkkoneuvosto ei käyettävissä olleiden selvitysten johdosta käyttökiellosta päättäessään ylittänyt valituksessa esitetyillä perusteilla sille asiassa kuuluvaa harkintavaltaa, oikeus toteaa.

Kirkkoneuvosto oli kuullut rakennustekniset tutkimukset tehnyttä Olli Inkistä ja terveystarkastaja Tarja Lopperia. Molemmat olivat katsoneet, ettei tutkimuksissa havaittujen ongelmien tyyppisiä sisäilman epäpuhtauksia pysty rajaamaan yhteen osaan rakennusta vaan ne kulkeutuvat koko rakennukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *