Siirry suoraan sisältöön

Siru on poissa

Uutista moni osasi odottaa, surua kannettiin jo etukäteen. Lemin vapaa-aikasihteeri Sirkka ”Siru” Lijander menehtyi vaikeaan sairauteen 1. päivänä marraskuuta 66 vuoden iässä.

Siru Liljander tuli isolle yleisölle tutuksi myös rooleistaan Lemin nuorisoseuran näyttämöllä.

Siru Liljander tuli isolle yleisölle tutuksi myös rooleistaan Lemin nuorisoseuran näyttämöllä.

Kymissä 25.10.1954 syntynyt Sirkka Liljander, s. Koho, tuli Lemille nuorisosihteeriksi vuonna 1976. Yli 40-vuotinen ura kunnan nuoriso-, liikunta-, kulttuuri- ja vapaa-aikatoimessa oli jo sinällään kunnioitettava, mutta Siru teki siitä vielä enemmän; hänen kädenjälkensä näkyy Lemillä niin monessa.

Siru organisoi Lemin yhdistyskentän järjestöparlamentiksi, joka kokouksissaan käy läpi yhdistysten suunnitelmia, aikatauluttaa tapahtumia ja myös jälkikäteen arvioi onnistumisia. Isojen tapahtumien järjestämisessä on tarvittu yhdistysten yhteistoimintaa, mikä luonnistui Sirun johdolla. Lemin musiikkijuhlien järjestelyissä hän oli mukana vapaa-ajallaan, kun kunnan virka-aikaa ei siihen saanut käyttää. Jalkosalmen höyrylaiva- ja tukkilaistapahtumissa 2010-luvulla Siru ja järjestöt puhalsivat yhteen hiileen ja houkittivat paikalle tuhansia kävijöitä.

Järjestöarlamentti muisti Sirua puhein, kukin ja lauluin keväällä 2018.

Järjestöarlamentti muisti Sirua puhein, kukin ja lauluin keväällä 2018.

Lemin kesätori on niin ikään Sirun ja järjestöjen yhteistyön hedelmä, eikä taitaisi olla museon maalasimarkkinoitakaan ilman Sirua. Järjestöretken nimellä Siru vei yhdistysväen ja yhdistyksiin kuulumattomatkin monena kesänä muun muassa Viroon.

Paikalle Kuukanniemen Lämppärille pääsivät Juha ja Eija Mielikäinen, Saara Järvenpää sekä Jari Kunttu. Kuvassa myös palkitsijat Siru Liljander ja Laura Sirkka.

Toukokuussa 2013 Siru Liljander (keskellä) ja Kuukanniemen Lämppärin valvoja Laura Sirkka palkitsivat vapaaehtoistyöntekijöitä. Paikalle pääsivät Juha ja Eija Mielikäinen (oi.) sekä Saara Järvenpää (vas,) ja Jari Kunttu.

Sirulle kuuluu iso ansio siinä, että Lemistä tuli maaliman metallipääkaupunki. Jos hän ei olisi järjestänyt Stam1nalle – ja sitten muillekin yhtyeille – harjoitustiloja, titteli olisi voinut jäädä saavuttamatta.

Siru Lijander yhdessä Antti "Hyde" Hyyrysen ja Juha Junnosen kanssa Stam1nan näyttelyn avajaisissa heinäkuussa 2011.

Siru Lijander yhdessä Antti ”Hyde” Hyyrysen ja Juha Junnosen kanssa Stam1nan näyttelyn avajaisissa heinäkuussa 2011.

Joka postiluukusta kolme kertaa vuodessa tipahtanut Lemin tapahtumakalenteri oli vertaansa vailla: tulevien tapahtumien ohella Siru tallensi siihen kaikki kunnan ja muidenkin lemiläisille tarjoamat palvelut aina bussiaikatauluja myöten. Siitä näki kaiken tarpeellisen, kätevästi tietokonetta avaamatta.

Siru oli monen asian takana, mutta nousi hän esillekin: Tapiolan nuorisoseuranäyttämölle. Hämäläisenä Niskavuoren Hetana ja karjalaisena Akviliinana ja lukuisissa muissa rooleissaan hän tuli tunnetuksi ja kiitetyksi yli maakuntarajojen.

Näytelmärooleille ja muille harrastuksille olisi ollut aikaa, kun Siru kesällä 2018 päätti päivätyönsä kunnassa. Elämän käsikirjoitus meni kuitenkin toisin: lomasta tuli sairausloma ja eläkevuosista kaksi vuotta kestänyt viimeinen näytös. Se päättyi kotona Lemillä sunnuntaina 1. marraskuuta.

Sirua jäivät kaipaamaan suuren suuri ystävien joukko ja ennen muita läheisimmät: äiti, puoliso, neljä lasta ja yhdeksän lastenlasta.

KAIJA LANKIA

 

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *