Siirry suoraan sisältöön

Perhejouluja Lemillä silloin ennen

Teksti Aapo Pekari

Joulua Lemillä on aina vietetty perinteiden merkeissä. Joulukirkko , joulukuusi ja perheen kokoontuminen ovat olleet tunnusmerkkeinä niin sodan kuin rauhan aikoina.

Lemin kirkon kuusi 1940-luvulla Kuva Asseri Kantola/Taikalyhty.

Lemin kirkon kuusi 1940-luvulla Kuva Asseri Kantola/Taikalyhty.

 

Taikalyhdyn arkiston vanhin joulukuva on 1900-luvun alusta. Kuvassa Osuuskauppa Yhtymän, nykyään EeKoon, edeltäjän Maalaisten Osuuskaupan Lemin myymälänhoitaja Emil Haikosen perhe viettää joulua.

Emil Haikosen perheen jouluvietto v. 1910. Kuva Emil Haikonen/Taikalyhty

Emil Haikosen perheen jouluvietto v. 1910. Kuva Emil Haikonen/Taikalyhty

 

Sota-aika veti ilmeet vakaviksi, mutta jouluperinteestä ei luovuttu. Lemin kantatalon joulupöytä on kuvattu sota-ajan lopulla 1944. Kuvasta puuttuu talon tuleva isäntä, Klemin perheen poika Pentti, joka soti vielä jatkosodan päätöstä Lapissa saksalaisia vastaan.

 

Joulupöytä Klemin kantatalossa, Klemin perhe 1944. Vasemmalta Kaija, isäntä Toivo, emäntä Anna-Liisa, vanhaemäntä Regina Klemi. Pöydän päässä konstaapeli Heimo Klemi Pöydän oikealla puolella talon pojat Paavo ja Reino sekä tyttäret Marjatta.. Kuva Eino Suonio/Taikalyhty

Joulupöytä Klemin kantatalossa, Klemin perhe 1944. Vasemmalla tytär Kaija, isäntä Toivo, emäntä Anna-Liisa ja  vanhaemäntä Regina Klemi. Pöydän päässä konstaapeli Heimo Klemi Pöydän oikealla puolella talon pojat Paavo ja Reino,välissään sisarensa Marjatta, Reinon puoliso Alms sekä tytär Maire. Kuva Eino Suonio/Taikalyhty.

 

Pekarin kauppatalossa asui sota-aikana suurperhe, kolme sukupolvea. Myös talossa asuvat kaupan myyjät osallistuivat yhteiseen joulunviettoon.

 Pekarin kauppiasperheen jouluaattoilta 1944, Vas. Vanha kauppias Aatu Pekari, Ulla Pekari sylissään Aapo, 1v, kauppias Albert Pekari Mikko-poka sylissään, libristi Regina Pekari, vanha rouva Helmi Pekari, Kaupan myyjät Elvi Rapi ja Unto Nikunen. Edessä joulupöydän takana lapset Heikki ja Eeva sekä isoäiti Wilhelmina Pekari. Kuva Eino Suonio/Taikalyhty.


Pekarin kauppiasperheen jouluaattoilta 1944, Vas. Vanha kauppias Aatu Pekari, Ulla Pekari sylissään Aapo, 1v, kauppias Albert Pekari Mikko-poka sylissään, libristi Regina Pekari, vanha rouva Helmi Pekari, Kaupan myyjät Elvi Rapi ja Unto Nikunen. Edessä joulupöydän takana lapset Heikki ja Eeva sekä isoäiti Wilhelmina Pekari.
Kuva Eino Suonio/Taikalyhty.

 

Jouluaatto hämärtyy Uimintiellä 1974. Kuva Aapo Pekari/Taikalyhty.

Jouluaatto hämärtyy Uimintiellä 1974. Kuva Aapo Pekari/Taikalyhty.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *