Siirry suoraan sisältöön

Seurakunnan ja kirkkopiirin koronajoulu

Kaikkien muiden toimintaa järjestävien tahojen tavoin myös Taipaleen seurakunta on joutunut miettimään joulun aikaa uusiksi suht nopealla aikataululla, kirjoittaa Lemin kirkkopiirin aluepastori Tapio Kilpiä.

Lemin kirkossa viime jouluna käyttöön otettu uusi seimiasetelma joutuu tänä vuonna tervehtimään tyhjää kirkkosalia.

Lemin kirkossa viime jouluna käyttöön otettu uusi seimiasetelma joutuu tänä vuonna tervehtimään tyhjää kirkkosalia.Kuiva Tapio Kilpiä.

Etelä-Karjalassa on nyt siirrytty koronan kiihtymisvaiheeseen. (Olen koittanut itselleni hahmottaa eri vaiheita näin: 1. Perustaso = tilanne hallussa, 2. Kiihtymisvaihe = tilanne nipin napin hallussa, 3. Leviämisvaihe = tilanne karkaa käsistä ja 4. Epidemiavaihe = tilanne räjähtää silmille.) Kaikkien muiden toimintaa järjestävien tahojen tavoin myös Taipaleen seurakunta on joutunut miettimään joulun aikaa uusiksi suht nopealla aikataululla.

Seurakunta on julkaissut nettisivuillaan seuraavan tiedotteen:

”Etelä-Karjala on siirtynyt koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen. Taipaleen seurakunnassa toimitaan tämän vuoksi poikkeusjärjestelyillä 31.12.2020 asti.

Jumalanpalvelukset toimitetaan ilman läsnä olevaa seurakuntaa vuorotellen Taipaleen seurakunnan eri kirkoissa, ja ne striimataan seurakunnan nettisivuille www.taipaleenseurakunta.fi. Konsertit, Kauneimmat joululaulut sekä muut tapahtumat ja tilausuudet perutaan. Säännöllinen ryhmätoiminta jää joulutauolle etuajassa.

Kasteita on mahdollista järjestää seurakunnan tiloissa: kirkoissa ja seurakuntakodeissa. Hautajaisiin voi osallistua 20 henkeä. Seurakunnan työntekijät eivät toistaiseksi osallistu muistotilaisuuksiin.

Välttämättömissä tapaamisissa ja tilanteissa on edelleen muistettava noudattaa turvaetäisyyksiä, käyttää kasvomaskia ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.”

Jumalanpalveluksia siis vietetään edelleen, mutta samoin kuin keväällä, ne joudutaan toimittamaan suljetuin ovin niin, että osallistua voi etänä seurakunnan nettisivujen (taipaleenseurakunta.fi) kautta.

Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvosto päätti keväällä, että poikkeusajan jumalanpalveluksia voidaan striimata vuorotellen Taipaleen seurakunnan eri kirkoista (http://www.leminkirjava.fi/2020/04/jumalanpalvelukset-vuoroin-myos-sivukirkoista/), ja tällä tavalla toimitaan nytkin. Ensimmäinen ilman paikalle tulevaa seurakuntaa vietettävä jumalanpalvelus toimitetaan Lemin kirkossa itsenäisyyspäivänä 6.12 klo 10.

Lemillä seurakunta ja kunta ovat varautuneet jo hyvissä ajoin itsenäisyyspäivänviettoon koronatilanteen huonontumista ennakoiden. Jo alkusyksystä on sovittu, että itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus sekä lähetetään Kotiseuturation (95.2 MHz) kautta että striimataan. Jumalanpalvelus on samalla kunnan itsenäisyyspäiväjuhla, ja palveluksen päätteeksi on kunnan juhlatervehdyksen vuoro. Juhla päättyy perinteiseen seppeleenlaskuun sankarihaudoille. Kunta muistaa sotiemme veteraaneja henkilökohtaisesti erikseen.

Seuraava Lemillä vietettävä jumalanpalvelus on jouluaamuna, jolloin kattokruunujen lukuisat kynttilät valaisevat koteja näyttöruutujen välityksellä. Myös jouluaamun jumalanpalvelus kuuluu Kotiseuturation kautta.

Seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse, ja toivon, ettei kenenkään tarvitse jäädä tämän erikoisen joulun alla nousevien huolien kanssa yksin, vaan keskusteluapua voi soittaa matalalla kynnyksellä. Seurakunnan työntekijöiden yhteystiedot löytyvät osoitteessa: https://www.taipaleenseurakunta.fi/yhteystiedot.

Eu-ruokakasseja on jaossa tarvitseville, ja niiden tiimoilta voi olla yhteydessä diakoni Pekka Rikkoseen, 0400 416 739, pekka.rikkonen@evl.fi.

Tapio Kilpiä
seurakuntapastori
Lemin aluepastori
Taipaleen seurakunta