Siirry suoraan sisältöön

Juomat ovat vahventuneet, persoonallisuudet heikentyneet

Aapo Pekari tarinoi Lemin baarieista ja niiden kantaveikoista.

Teksti Aapo Pekari, kuvat Taikalyhty

Lemiläisten Lontoo oli Uus-Lavola ja ravintola Mekka, Yhtymän yläkerta Lappeenrannassa. A-oikeuksia ei Lemillä ollut ennen 2000-lukua ja Jehua.

Ol. Yhtymän ravintola Lappeenranta

Alkulämmitys otettiin Lemin Yhtymän kahvilassa ja sitten siirryttiin lähimpiin keitaisiin. Mittariautolla päästiin Savitaipaleen ”Törö-torveen” (ravintola Tuohitorvi) Kesällä käytännöllisin oli Luumäen Motelli, kun sinne pääsi veneellä.

Lappeenrannassa käydyin kapakka oli ”Työmies-klubi” (Työväentalon ravintola) ja juhlallisin oli Yhtymän yläkerta (Ol: Yhtymän ravintola).

Mikäli alkulämmitystä oli tukevasti, kannatti varmuuden vuoksi kustantaa kumijalka Kaukaan Onniin. Siellä oltiin vapaamielisempiä sisäänpääsyn suhteen.

Lemin Alakahvila

Lemin vanhin ravitsemusliike on tietääkseni Yhtymän alakahvila. Se toimi liikemies Elias Räipiön hallinnassa vanhan osuuskaupan tiloissa 1930-luvulla. Vaikka juomatarjonta oli ykkösoluen varassa, meno oli Alakahvilassa railakasta.

Kanta-asiakkaina olivat paikalliset ”menevät”: Suutar-Pekko, Hongan Mikko, Hietamiehen Hunna ja Kintun Selma.

Ol. Yhtymä ja kahvila 1938

Vuonna 1938 avattiin Yhtymän uusi kaupparakennus. Kaupan vieressä portaan johtivat uuteen Yläkahvilaan.

Tiukka alkoholilaki ei sallinut maaseudulle vielä A-oikeuksia. Tiukin juoma oli edelleen ykköspilsneri, sis, 2,25 alc.vol. Sitä oli aina lämmitetty pullo Toivo Suomalaisen kantapöydässä, rappujen yläpuolisen ikkunan edessä.

Lisänä viihdykkeenä kahvilassa oli Lemin ensimmäinen rahapeli, pajatso. Sitä pitäjän naispuoliset hieman kritisoivat, kun ukot sunnuntaisin kirkonmenoista karkasivat kesken saarnan pajatsoa pelaamaan.

Kouvon baari 1969

Tiettyjen piirien riemulla ei ollut rajoja, kun valtio avasi keskioluthanat 1969. Kouvon kaupan ja Osuuspankin välissä sijaitseva baarihuone sai nopeasti suurten ikäluokkien ja sitä vanhempienkin suosion.

Aatami Jäkälä

Viihdykkeenä oli jo jukeboxi, sillä junnut ahkerasti musisoivat ”Matkalla pohjoiseen”. Eläkepäiviään siellä mm kostutteli Aatami Jäkälä, jättäen jälkipolville ikimuistettavia tarinoita ja vilosofioita.

Lensun baari 1980 

Kirkonmäellä vastapäätä oli puolestaan Lensun kaupan ja Säästöpankin välissä Lensun baari. Se oli varsinkin vanhemman väen suosiossa. Muistan kun 70-luvulla baariin oli eksynyt muutama pitkätukkainen. Jykevä isäntämies baariin tullessaan karjaisi ovelta:”Punikit ulos!”

Lensun baarin terassilla

Leppoisan mukava oli ilmapiiri yleensä Lensun baarissa. Varsinkin legendaarisen, leppoisan baariemäntä Mantan puheenjohdolla. Kesäisin Lensun terassi oli keidas kirkonmäellä.

Jehun kansallista kulttuuriväkeä Ylen grafiikan esimiehet Touko ja Hannu

Muuttuneet ovat baarimaisemat Kirkonmäellä. Lensun baaria ei enää ole ja Kouvokin on muuttanut liikekeskukseen. Vaan lievennys alkoholipolitiikkaan toi tilalle Jehun, A-oikeuksin. Asiakaskunta on kansallisesti ja kansainvälisestikin laajentunut. Juomat ovat vahventuneet, vaan persoonallisuudet ovat heikentyneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *