Siirry suoraan sisältöön

Lemin Kulttuuritalo Tapiola

Aapo Pekari kirjoittaa Lemin seurantalo Tapiolan monista kulttuuritapaahtumista vuosien varrella. Kuvat ovat Taikalyhdyn arkistoista.

Lemin Tapiola ja keskuskenttä 1950-luvulla.

Tapiolassa tapahtui, varsinkin 1950-luvulla. Tapanin tanssit, elokuvakiertueet, Lemin teatteripäivät, iltamat ja hääjuhlat.

Viereisellä urheilukentällä koettiin monet kansalliset kisat. Kentällä vierailivat myös Tivoli surmakirnuineen ja voimamies Hautala veteli autoa hampaillaan.

Lemin Nuorisoseuran jäsenlippu v. 1915

Aatu Pekari oli Lemin Nuorisoseuran perustajia ja hän toimi pitkään seuran esimiehenä.

Tapiolan talo rakennettiin seuran toimintatiloiksi vuonna 1908.

Lemin Nuorisoseuran 10- vuosijuhlat Tapiolan pihalla 1911
Suurlakon mielenosittajia Tapiolan pihalla 1917. Taustalla laululava.

Ensimmäinen poliittinen näytös Tapiolan puitteissa oli Suomen itsenäisyyttä edistäneen Suurlakon mielenosoitus Tapiolan pihalla.

Pihalle vastapäätä taloa oli myös noussut kulttuuria edustava laululava.

Lemin Suojeluskuntatalon rakennustalkoot

Lemi oli vahva suojeluskunt pitäjä. Nuorisoseuran esimies Aatu Pekari oli myös Lemin Suojeluskunnan perustajia.1920-luvulla rakennettiin Tapiolan talon yhteyteen Suojeluskunnan siipirakennus.

Suojeluskunnan päällikkö oli Tapiolan naapuritalon, kanttori Parkkolan, poika Arvi. Kapteeni Arvi Parkkola oli tulevissa sodissa lemiläisten komppaniapäällikkö.

Tapiola 1940-luvulla

Jatkosodan jälkeen Suojeluskunta kiellettiin. Siipirakennuksessa aloitti tyttöjen käsityökoulu.

Tytöillä oli vientiä myös seuratalon puolella: Tapanin tanssit, Uudenvuoden vastaanottokarkelot ja lukuisat iltamat sekä VPK:n pikkujoulut vetivät huviväkeä. Uudenvuoden ilotulitusraketit ammuttiin Tapiolan katolta, ennen palotalon tuloa.

Iltamissa oli ohjelmaa: kansantanssia ja lausuntaa. Kuuluttaja ilmoitti: ”runoa tuloo!” Lopuksi oli puolitoista tuntia tanssia. Kävivätpä joskus Talossa kiertueillaan Metro-tytöt, Rautavaara ja Helismaa.

Elokuvaesitys 1940-luvulla

Kulttuuripuolella oli monipuolista toimintaa. Elokuvakiertueet esittivät kunnon kotimaista: ”Kulkurin valssista” ”Rovaniemen markkinoille”.

Pääsiäisen aikoihin olivat jokavuotiset Lemin Teatteripäivät, se oli alan iso tapahtuma ja veti väkeä maakunnasta useina päivinä.

Nuorisoseuran amatööriteatteri sekä harjoitteli, että esitti kappaleita Tapiolassa.

Tapiolan ”alanarikassa” ovat myös paikkakunnan bändit jammailleet. Sieltä lähdettiin ”Staminalla” piirtämään Lemiä musiikin maailmankartalle.

Kotiseutuyhdistyksen järjestämä elokuvailta Tapiolassa 2014

Kulttuuritoiminta Tapiolassa jatkuu edelleen ahkerasti. Nuorisoseuran teatteri toimii vuosittain vaihtuvin esityksin.

Vanhoja ja uusia klassikoita on nähty, näyttämöllä ovat kunnostautuneet mm. Markku Peutere ja Hannu Hovi. Teatteriesityksistä on mieleen jäänyt Hannu Hovin bravuuri Ilmari Turjan näytelmässä ”Särkelä itte!

”Yksinäisten sydänten kerho” on Tapiolan tämän vuoden ohjelma.

Kotiseutuyhdistys on viime vuosina järjestänyt elokuva-iltoja Tapiolassa. Niihin on löytynyt mm. vanhoja Lemi-aiheisia dokumentteja.

Viimeisin elokuva-ilta oli kesällä 2020 elokuvalla ”Maa on syntinen laulu”. Mukana oli tekijöitä kertomassa elokuvan teosta.

Tapiola tänään

Aapo Pekari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *