Siirry suoraan sisältöön

Seurakuntatalon purun edellytyksiä selvitetään, uuden talon suunnittelua ei kiirehditä

Taipaleen seurakunnan uusi kirkkoneuvosto käsitteli Lemin seurakuntatalon tilannetta; lemiläiset hävisivät äänestyksessä.

Seurakuntatalo on seissyt tyhjillään jo kohta kaksi vuotta.

Lemin seurakuntataloon liittyvistä ratkaisuvaihtoehdoista on tehty laaja lapsivaikutusten arviointi. Arvioinnin ovat toteuttaneet Taipaleen seurakunnan nuorisotyönohjaajat ja lastenohjaajat, ja arviointia varten on kerätty tietoa varhaiskasvatuksen toiminnassa käyviltä perheiltä, lapsilta, varhaisnuorilta sekä nuorilta.

Arvioinnin perusteella lasten ja nuorten näkökulmasta väistötilat ovat toimivat, mutta eivät vastaa täysin kaikkiin tarpeisiin. Huonoimpana vaihtoehtona pidetään seurakuntatalon korjaamista, ainakin mikäli rakennukseen ei tehdä selkeitä tilamuutoksia. Parhaana ratkaisuna nousee esiin vanhan seurakuntatalon purku ja paremmin seurakunnan nykyisiä tarpeita vastaavien tilojen rakentaminen.

Lemin tekninen lautakunta hylkäsi Lemin seurakuntatalon purkulupahakemuksen maaliskuussa 2020 perustuen suojelumerkintöihin ja Etelä-Karjalan museon lausuntoon. Tämän jälkeen myös rakennuksen myyntiä on esitetty. Seurakuntatalon peruskorjauksen kustannuksista on teetetty aiempaa tarkemmat laskelmat, neuvoston pöytäkirjassa kerrotaan.

Lisäksi Hirvikallio Consulting on antanut seurakuntatalosta lausunnon kaavanlaatijan näkökulmasta. Lausunnon perusteella rakennuksen purkaminen on mahdollista, mikäli seurakunnalla on esittää suunnitelmat uudesta rakennuksesta, joka sopii ympäristöön. Uuden rakennuksen suunnittelu vaatii ammattilaista.

Talouspäällikön valmisteleman päätösehdotuksen mukaisesti kirkkoneuvosto merkitsi tiedoksi lapsivaikutusten arvioinnin ja päätti antaa talouspäällikölle tehtäväksi selvittää purkuluvan saamisen edellytyksiä ja kustannuksia tarkemmin.

Ritva Laurikainen Lemiltä olisi täydentänyt esitystä siten, että kirkkoneuvosto esittäisi kirkkovaltuustolle, että Lemille vanhan seurakuntatalon tilalle rakennetaan uusi, nykyisen talon arkkitehtuuria mukaileva, tämänhetkiset tarpeet huomioonottava pienempi talo. Lisäksi Ritva Laurikainen esitti, että kirkkoneuvosto antaisi talouspäällikölle tehtäväksi etsiä arkkitehtitoimisto, joka tekee suunnitelmat, sekä valitsisi luottamushenkilöistä, viranhaltijoista ja työntekijöistä työryhmän, joka alkaisi valmistella ja suunnitella projektia.

Lemiläinen Paula Tuomi kannatti lisäysesitystä, ja äänestyksessä sitä kannattivat myös Lasse Lehtimäki ja Teemu Kemppainen Lemiltä sekä Marjukka Ahtiainen Taipalsaarelta.

Kun neuvoston savitaipalelaiset ja taipalsaarelaiset jäsenet Kari Pettinen, Jukka Hirvi, Tuomo Kirjavainen, Osmo Laine, Merja Paatos, Kirsi Rehunen ja Erja Ässämäki sekä neuvoston puheenjohtaja kirkkoherra Lea Karhinen olivat alkuperäisen esityksen kannalla, uuden suunnittelua ei vielä edistetä, vaan tyydytään selvittämään nykyisen purkamisen edellytyksiä ja kustannuksia.

Lemin seurakuntatalo on ollut käyttökiellossa kevääästä 2019 lähtien, melkein koko Taipaleen seurakunnan elinajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *