Siirry suoraan sisältöön

Tosca ja muita sankarittaria Lemin musiikkijuhlilla

Ciacomo Puccinin ooppera Tosca käynnistää Lemin musiikkijuhlat tulevana kesänä. Ooppera kuullaan Lemin kirkossa kahdeksan solistin ja kamariorkesterin esittämänä.

Oopperan pääroolin Toscana laulaa sopraano Evgenia Dushina. Kuva Nelya Agdeeva

– Pandemian takia esitystä on pitänyt skaalata pienemmäksi: kuoroa ei ole ja orkesteria on supistettu, musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Erik Rousi kertoo

.Muusikot ja laulajat voivat harjoitella kukin tahoillaan, mutta kuoroharjoituksia ei koronarajoitustoimien takia voida pitää. Viikko ennen juhlia esityksiä päästään harjoittelemaan yhdessä, mikä on normaali tapa festivaaleilla muutenkin.

”Hienoa päästä Suomeen laulamaan Toscaa”

Ensi kesän juhlat avaa Puccinin Tosca. Oopperan nimiroolin laulaa sopraano Evgenia Dushina, joka tulee Lemille suoraan Wienistä Itävallasta Dushinaa piti kuulla Lemillä jo viime kesänä, mutta silloin se ei koronatilanteen ja konserttien karsinnan takia onnistunut.

– Olen innoissani siitä, että pääsen viimein esiintymään Suomessa. En ole koskaan käynyt Suomessa, Murmanskin lähellä syntynyt ja Moskovassa varttunut Dushina kertoo etäyhdeydellä Wienistä.

Tämä kesä on viime vuonna myttyyn mennyttä parempikin siinä suhteessa, että nyt hän pääsee laulamaan Toscan pääroolin.

– Mikään ei voisi olla parempaa, sillä en ole koskaan ennen päässyt esittämään Toscaa. Se tulee olemaan debyyttini, hän iloitsee.

Dushina harjoittelee Toscan aarioita pianistinsa kanssa Wienissä. Harjoitteluun on aikaa, sillä kaikkien esiintyvien taiteilijoiden lailla cocvid-19 on tyhjentänyt työkalenterin. Aivan tyhjä se ei nyt pandemia-aikana ole sentään ollut:

– Olen konsertoinut Bergenissä Norjassa ja Israelissa. Bergenin konsertti järjestettiin ulkoilmassa 250 kuulijalle, Israelissa tilanne oli pitkälle edistyneiden rokotusten ansioista jo vapaampi.

Vielä ennen heinäkuisia musiikkijuhlia Evgenia Dushinan kalenterissa on ainakin esiintyminen Toulonissa Ranskassa toukokuun alussa.

Hän suree, kuinka huonoon jamaan pandemia on vienyt musiikin ja kulttuurin.

– Täällä Itävallassa ei kukaan puhu kulttuurista mitään, se on Wienissäkin täysin unohdettu!

Kirkosta ja Voicesta tuttuja ääniä

Muut Toscan solistit ovat Joska Lehtinen, Erik Rousi, Matti Turunen, Markus Suihkonen, Kalle Virtanen, Akseli Vanamo ja Marika Hölttä.

Marika Hölttää kuultiin Lemillä marraskuussa musiikkiyhdistyksen joulukornsertissa, ja Kalle Virtanen on tullut tutuksi TV:stä kuluvan kauden Voice of Finland -kilpailusta.

Erik Rousi, Jonna Imeläinen ja Marika Hölttä Lemin kirkossa marraskuussa.

Musiikkijuhlien tämän kesän teema on Sankarittaret. Toscan ohella sankarittaria ovat naissäveltäjät. Suuriin sellaisiin kuuluvat Erik Rousin katsannossa Ruth Crawford Seeger ja Amy Beach, joiden sävellyksiä kuullaan perjantai-illan kirkkokonsertissa.

Martti Rousi ei ole unohtanut Lemiä

Konsertissa selloa soittaa Erik Rousin eno Martti Rousi – Lemin-Lappeenrannan musiikkijuhlien taiteellinen johtaja kolmen vuosikymmenen takaa.

– Olen edelleen ylpeä siitä, mitä aikoinaan teimme, kun 29-vuotiaana nousin Lemin musiikkipäivien johtoon. Festivaali laajeni Lemin-Lappeenrannan musiikkijuhliksi. Ne olivat upeita vuosia, Martti Rousi sanoo nyt.

Hän kertoo sivusilmällä seuranneensa Lemin juhlia koko ajan, ja aikoinaan ollut yhteyksiä Päivi Loponen-Kyrönseppään.

– On juhlille hyväksi, että taiteellinen johtaja aina välillä vaihtuu. Lemin vahva lauluperinne on myös hieno asia, ja sitä Erik myös edustaa. Erikillä on hyvät yhteydet oopperamaailman tähtiin, Martti Rousi toteaa sisarenpojastaan Erik Rousista.

Martti Rousi, Kuva Nikolaj Lund.

Erik Rousilla ei ole aikomusta juhlien kasvattamiseen, vaan hän haluaa pitää Lemin musiikkijuhlat lemiläisinä, lemiläisille. Pieni festivaali voi kuitenkin olla iso, kun pandemia on muuttanut musiikkikenttää rajoitusten kautta. Pieni on ketterämpi mukautumaan rajoituksiin, ja virtuaalisuus avaa uusia mahdollisuuksia:

– Yleisradio taltioi ensi kesänä kaksi konserttia myöhemmin esitettäväksi, ja Lemin Kotiseuturation nettiradion kautta kaikki konsertit ovat kuultavissa vaikka Kiinassa, Erik Rousi muistuttaa.

Esiintyjien ja yleisön terveys ja turvallisuus ovat olleet ensimmäinen ohjenuora, kun heinä-elokuun vaihteessa pidettäviä juhlia on suunniteltu, Rousi korostaa. Lemin musiikkijuhlilla on jo viime kesältä hyvä kokemus siitä, kuinka se tapahtuu.

– Kiitos kuuluu myös yleisölle, joka noudatti rajoituksia.

Pandemiatilanne muuttuu koko ajan, ja Lemin musiikkijuhlat elää sen mukaan. Konserttiliput tuleva myyntiin toukokuussa, ja myytävien lippujen määrää voidaan lisätä sen mukaan, kun koronatilanne rauhoittuu ja viranomaismääräykset antavat myöten.

Lemin musikkijuhlat 29.7.-1.8.2021:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *