Siirry suoraan sisältöön

Kouluhistoriaa Lemiltä

Vainajien kantaminen koulumännyltä kirkkoon katsottiin Lemillä aikanaan riittävän koulunkäynniksi. Mutta päästiin sitten oikeaankin kouluun, kirjoittaa Aapo Pekari. Kuvat Taikalyhdyn.

Lemin Koulumänty 1938, mänty katkesi myrskyssä 1943.

Koulumännyn juurelta kannettiin vainaja viimeiselle matkalle. Kantomatkaa kutsuttiin ”koulunkäynniksi”. Tämän koulunkäynnin katsoi kuntakokous Lemillä riittävän. ”Koulu opettaa laiskoiksi. Kuka tekee peltotyöt?” Oli päättäjien perustelu.

Laivuri Aatu Karhu oli toista mieltä. Hän kokosi kansakoulun kannatusyhdistyksen vuonna 1892, ja Yksityinen kansakoulualoitti kirkonkylässä Adam Klemin talossa syksyllä 1893.

dam Klemin talo, Lemin ensimmäinen koulu.

Ensimmäisiä oppilaita koulussa oli Pyöräsinkon torpan poika, Pietari Sihvo. Hän jatkoi vielä suutarin oppiin ja tuli tunnetuksi Suutar Pekkona. Kirkonkylän persoonallinen suutari- parturi Pekko oli lukumiehiä, tilasi lehtiä, oli kova poika vilosofoimaan ja Pekon päivien juhlintaani.

Suutar Pekon todistus Lemin Yksityisestä koulusta 1899.

Lemin ensimmäinen kunnallinen kansakoulu oli Ruomin koulu, joka pääsi aloittamaan syksyllä 1906. Opettajana oli Evert Korttinen.

Lemin ensimmäisen kunnallisen kansakoulun, Ruomin koulun, oppilaat 1910.

Ennen kuin koulutaloja saatiin rakennettua, pitäjällä eri kylissä toimivat kiertokoulut.

Opettaja Laina Salmi ja Salmenkylän kiertokoululaiset.

Kunta jaettiin koulupiireihin, joihin alettiin kouluja rakentaa. Kytölän koulun opettaja Anton Taipale oli myös taitava valokuvaaja. Hän kuvasi Lemin elämää, kouluja ja opettajakollegoita.

Kytölän koulun vihkiäiset.

Suurin koulu oli kirkonkylän piirin Ruomin koulu opettajinaan tiukka Tyyne ja jämerä Antti Pajula. Koulua kutsuttiin jopa ”Pajulan Yliopistoksi”.

Ruomin koulu 1936. Opettajapari Tyyne ja Antti Pajula (oik).

Opettajat olivat paikallisia vaikuttajia ja sivistyksen valon tuojia pitäjän kaukaisimpiin kolkkiin. Alla Kytölän opettajan Anton ttaipaleen kuva opettajakollegoistaan.

Opettajat Juho ja Elma Kyrönseppä  Tyyne ja Antti
Pajula sekä Järvenpään koulun opettaja Salovaara.

Juvolan koulun opettaja Juho Kyrönseppä toimi myös kunnan luottamustehtävissä ja säästöpankin kamreerina sekä piti jämptiä järjestystä koulussaan.

Kyrönsepän jämpti koulu Juvolassa.

Oma koulutieni alkoi Pyöräsinkon alakoulussa 1950. Opettaja oli Aune Pyrhönen ja koulukeittolaa piti Pyöräsinkon Alina.

Pyöräsinkon alakoulu 1951. Opettaja Aune Pyrhönen ylävivissa vasemmalla. Kirjoittaja A.P. ylärivissä 3:s oikealla, Paavo Karhun ja Matti Rasan välissä.

30.03.2021

Aapo Pekari

Kuvat: Anton Taipale ja Taikalyhty

4 kommenttia artikkeliin “Kouluhistoriaa Lemiltä”

  1. Kiitokset Aapolle taas mainiosta kotiseutuhistorian tallentamisesta. Jutun viimeinen koulukuva lukuvuodelta 1951-52 on minulla suurennettuna seinällä täällä Suomen Turussa. Olin ensimmäisellä luokalla. Hyvin siitä vielä tuntee kaikki ja nimetkin melko hyvin muistaa. Terveisiä kaikille, jotka voivat vielä kuvaa katsella! (Olen reunimmaisena oikealla jo poismenneen Teemu-serkkuni vieressä.)

  2. Liisi Voutilainen os Kaasalainen

    Aloitin Pyöräsinkolla kouluni v 53. Asuin Palolassa ja metsän poikki kouluun. Mahtaisiko siltä tai seuraavalta olla luokkakuva. Minulla on kansakouluajalta vain yksi kuva Pajulan koulusta olisiko 4 luokalta. Kovasti iän myötä ajatukset tulee Lemille. Pekarin kauppa paras kun siellä leivottiin maailman parasta leipää.

  3. Heikki Kauppi

    Äitini Hellin Kauppi os. Mikkola, s. 1922 tunsi opettajansa Juho Kyrönsepän pojan Karin tämän vieraillessa vuosituhannen vaihteessa kesämökillämme Kotajärven rannalla, vaikka äitini oli viimeksi taavannut Karin tämän ollessa pikkupoika.

  4. Arja Huovinen

    Kyllä mukaansatempaavaa lukea tätä. Alina Sinkko oli isäni äiti. Hän hoisi keittolaa ennen syntymääni. Ilmankos mamman tekemä makkarasoppa oli parempaa kuin äitini tekemä 😃

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *