Siirry suoraan sisältöön

Vuoden 1918 hauta Lemin kirkon vieressä?

Vuoden 1918 tapahtumia tutkinut Pentti Pylkkö ei usko Lemin kirkkomaassa enää lepäävän siunaamattomia vainajia. Näin hän kirjoittaa Lemn Kirjavalle:

Näillä main pitäisi kyseisen haudan olla. Tilaisuuden koolle kutsunut Lemin entinen kirkkoherra Lauri Vaalgamaa kuvassa oikealla. Kuva Pentti Pylkkö.

Olin viime sunnuntaina kutsuttuna paikalla, kun joukko pääasiassa lemiläisiä historian harrastajia paikansi Lemin hautausmaalla kirkon vieressä sijaitsevaa mahdollista vuoden 1918 hautaa. Siihen olisi kuulemma haudattu kaksi tai ehkä useampiakin taistelussa kaatuneita henkilöitä, joko punaisia tai valkoisia tai molempia.

Siinä määrin olen paneutunut vuoden 1918 Leminkin tapahtumiin, että tiedän siellä käydyn ainoastaan yhden taistelun, missä on kaatunut useita henkilöitä. Se oli huhtikuun 4. ja 5. päivän välisen yön yhteenotto, jonka seurauksena Lemin hautausmaalla kaatui kaksi valkoista ja kolme punaista. Valkoiset olivat nimeltä tunnettuja lemiläisiä, samoin kaksi punaista. Kolmas punainen oli Ruokolahdelta.

Jos kyseiseen, sakastin itäpuolella mahdollisesti sijaitsevaan tai sijainneeseen hautaan on ylipäätään haudattu kaatuneita, pidän mitä todennäköisimpänä, että he olivat juuri tässä taistelussa menehtyneitä. Toisaalta minusta on perin omituista, jos kaatuneiden omaiset eivät olisi avanneet matalaa, noin 1,5 metrin syvyistä hautaa heti sodan päätyttyä selvittääkseen, keitä siihen on haudattu. Näinhän kaatuneitten, teloitettujen ym. omaiset tekivät muuallakin.

Näkisin, että tämä tapaus surutöineen on hoidettu aikapäiviä sitten asianmukaisella tavalla loppuun saakka eikä se anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Pentti Pylkkö, Savitaipale

Pentti Pylkkö korjasi kirjoitustaan 20.5.:Hautausmaan kahakan päivämäärä oli 4.-5.4.1918 ja punaisista kaatuneista yksi oli Ruokolahdelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *