Siirry suoraan sisältöön

Hakamäen museotupa herää kesään

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Olihan Mäntyperän eukkokin lupautunut talkooviikolle jonakin päivänä hommiin, mutta joutui taas laistamaan lupauksestaan…sattui juuri se kissa-juttu niin hankalaan aikaan. Käväisinpä sitten yhtenä päivänä katsomassa, missä mennään Hakamäellä.

Timon kuntoportaitten laitamalle on luonto kasvattanut kauniit mäkileinikkipenkit, parhaan puutarhurin taidonnäyte.

Ja sielläpä mäellä kalustovajan ovi oli sepposen selällään, naiset tutkivat näytteille pantavia kalenteriliinoja, vas. Marja-Leena Tauti, Sofia Kilkkinen ja Erja Ruohio,

miehet asensivat katonrajaan pyykkinarua, jolle pyyhkeet näytteille ripustetaan, vas. kesäopas  Aapo Korhonen, Ismo Hölsä ja katon rajassa  Lenni Kontunen,

viimeksi mainittu hoitaa kesällä ns. tekniset työt, valvontakamerat ja nurmikoitten niitot jne.

Museotuvassa oli menossa kesätyösopimuksen teko, Juuri sopivaan ikään tullut neitonen tulee ensimmäiseen kesätyöhön oppaaksi Hakamäelle. Sopimusta laadittiin yhdessä Eila Kajanus-Jurvasen kanssa. Velipoika Kuutti Nisonen opastaa jo toista vuotta, joten sisko Kaislalle on tavallaan oma opastaja turvana.

Kesänäyttelyn teemana on ”Aika aikaansa kutakin”, joten totta kai kaikenlaisten kalentereiden lisäksi on myös monenlaisia aikarautoja, karjankelloista rannekelloihin,

seinäkelloihin, jopa moniin harvinaisuuksiin

Koska varsinaisia avajaisia ei nyt pidetä, Hakamäki aukesi jo 15.6., ja näyttelykin elää koko ajan  – aika aikaa kutakin – esineitä tulee jatkuvasti ja lukemattomille kalentereillekin pitää olla paikat, joissa niitä saa vaikka selata ja lukea vanhoja muistiinpanoja. Aikamoisen kassillisen omia korsiaan tämäkin eukko kekoon kantoi!

Hakamäen kotiseutumuseo on auki tiistaista sunnuntaihin klo. 12-17 elokuun alkuun asti. Monenlaisia tapahtumia entiseen malliin pitää kesä sisällään, nyt viikonvaihteessa jo kasvivärjäystä.

D.E.D.Europaeus-museo Olkkolan Hovin pihapiirissä on auki heinäkuussa keskiviikkoisin ja lauantaisin klo. 11-14, muulloin tied. puh. 0400-665615.

Kirkonrakentajien museo Savitaipaleen kellotapulissa on auki 13.6.-1.8. sunnuntaisin klo 11-14.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *