Siirry suoraan sisältöön

Lemin kirkkokuoro 130-vuotias

Lemin kirkkokuoro täyttää tänään maanantaina 130 vuotta. Se on yksi Suomen vanhimpia toimivia kuoroja ja merkittävä tekijä suomalaisen kuorolaulun synnyssä.

80-vuotias Lemin kirkkokuoro helluntaina 1971.


1800-luvun loppupuoli oli Lemilläkin, kuten muualla maassamme, suurta kansansivistyksen aikaa: perustettiin kansakoulu ja nuorisoseura. Kirkkolaulutason rappiotilasta oltiin huolissaan.

Lemillä oli harrastettu jo 1850-luvulta lähtien pastori Johannes Herzin aloitteesta miesten ja poikien kuorona neliäänistä kirkkolaulua, voimahahmonaan viisi vuosikymmentä lukkari Anders Lauren.

Suomen kirkkomusiikkiliiton kirjassa Tuhansin kielin pohtii Reijo Pajamo kuorolauluharrastuksen syntyä Suomessa. Yhtenä tärkeänä tekijänä hän näkee juuri lemiläisen veisuun.

Ensimmäisten kirkkokuorojen joukossa päätettiin perustaa 7.6.1891 Lemin Pitäjän Laulu-Seura. Puheenjohtajaksi valittiin kirkkoherra J. W. Bärlund ja kuoronjohtajaksi kiertokoulunopettajakokelas Matti Peuhkuri.

Kuoron 50-vuotisjuhla vuonna 1971 täytti Lemin kirkon seurakuntalaisilla.


Lauluseuran tarkoitus on se, että jäsenet saavat virkistystä henkiselle elämälleen ja myös virvoittavat toisia. ”Pääpyrintönä olkoon kirkkoveisu”. Tämä tarkoitus palvelee myös elävää seurakuntaelämää nykyajassa: veisuuta, jota kiireinen ihminen Jumalan edessä hiljentyäkseen tarvitsee.

Kuoro ei korvaa seurakunnan laulua, vaan on yhteistä laulua tukeva eräänlainen ydinjoukko ja esilauluryhmä, joka samalla tekee laulusta neliäänistä.

Laulu-Seuran jäsenluetteloista käy ilmi, että perustamisen jälkeen joukossa oli runsaasti myös naisia, vaikka osa miehistä ei asiaa hyväksynytkään.

Kuoro vuonna 1978.Lemin kirkkokuoroa on 130-vuoden aikana johtanut Peuhkurin lisäksi yhdeksän vakinaista kanttoria:

Gabriel Parkkola, Jaakko Pyrhönen, Pekka Pinola, Tellervo Joronen, Raili Hakkarainen, Seija Tapanainen, Marko Kupari, Kari Pettinen ja Jonna Imeläinen.

Kuorolaisten määrä on kovastikin vaihdellut. Laulajia on ollut joka puolelta pitäjää.

Anneli Lattu (kuorossa yli 10 vuotta) ja Ritva Virtanen (kuorossa yli 50 vuotta) kokosivat ylläolevat tiedot Lemin kirkkokuorosta.

(Tarina jatkuu)

JUHLAT LOKAKUUSSA

Lemin kirkkokuoro täyttää maanantaina 7.6.2021 130 vuotta.

Koronan vuoksi kuoron juhlallisuudet on valitettavasti jouduttu siirtämään syksyyn. 


Taipaleen seurakunta juhlii kirkkokuoroa sunnuntaina 31.10.2021 Lemin kirkossa klo 10 alkavassa juhlamessussa. Messun jälkeen on kahvitarjoilu ja myöhemmin samana päivänä on luvassa juhlakonsertti. 
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *