Siirry suoraan sisältöön

Lemiläinen laivanvarustaja

Taikalyhdyn arkistoista Aapo Pekari kaivoi nyt kuvia ja tarinoita laivuri Aatu Karhusta.

Aatu Karhun syntymäkoti Lemin Kaamaniemessä.

Aatu Karhu syntyi Karhun taloon Lemin Kaamaniemessä 1859. Hänestä tuli toimelias mies. Lemin Nuorisoseura ja ensimmäinen koulu perustettiin Karhun aloitteesta 1893.

Aatu Karhun Louhi-laiva Saimaalla.

Karhu oli perustamassa Lemin Höyryvene osakeyhtiötä 1899, ja sen kaaduttua aloitti Aatu oman höyrylaivan, nimeltään Louhi, liikennöinnin Saimaalla väliä Lappeenranta – Mikkeli.

Helmi Bärlundin ja Aatu Karhun häät Louhi-laivalla.

Aatu Karhu avioitui Lemin kirkkoherra Bärlundin Helmi-tyttären kanssa. Häät pidettiin Karhun Louhi- laivalla Saimaalla.

Laivurin suosikkipaikka oli Lappeenrannan sataman tuntumassa oleva hotelli Patria. Unohtuipa Aatu kerran konjakille Patriaan, kun Louhen lähtö koitti. Helmi-rouva soitti kolmasti laivan kelloa, vaan kipparia ei kuulunut. Helmi tarttui ruoriin ja laiva purjehti Mikkeliin ilman kapteeni Karhua.

Laivuri Aatu Karhu vapaalla.

Aatu Karu kuului eliittiin ja osasi myös viettää vapaata. Yllä olevassa kuvassa Karhu Leminniemessä Lahnajärven partaalla ystävänsä Arvid Tavastin valokuvassa. Laivuri on uima-asussa ja varmuuden vuoksi villasukissa vilustumisen varalta.

Myös arkisin Aatu kulki kovat kaulassa ja pyhäpuvussa. Hän sai siitä pitäjällä nimen ”Juhla-Karhu”,

Aatu Karhun hauta Lemin kirkkomaalla.

Lemin laivuri ehti kuolla ennen Maailmansotaa ja Vapaussotaa 1914. Hänet haudattiin Lemin kirkkomaahan. Aatu Karhun haudalla on Louhi-laivan ankkuri.

Helmi rouvalle jäi perinnöksi Louhi-laivan kello, joka tuli Pekarin seinälle, kun Helmi avioitui uudelleen kauppias Aatu Pekarin kanssa.

Aapo Pekari 25.7.2021

Kuvat  Taikalyhty

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *